Elevii şi profesorii din Bucureşti vor fi instruiţi cum să reacţioneze în cazul unui cutremur

Elevii şi profesorii bucureşteni vor fi pregătiţi în ceea ce priveşte comportamentul de urmat în cazul producerii unui seism, în baza unui protocol semnat vineri de Primăria Capitalei, ISU Bucureşti şi ISMB, informează municipalitatea.

208 afișări
Imaginea articolului Elevii şi profesorii din Bucureşti vor fi instruiţi cum să reacţioneze în cazul unui cutremur

Elevii şi profesorii bucureşteni vor fi instruiţi cum să reacţioneze în cazul unui cutremur (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Protocolul privind pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a elevilor din sistemul de învăţământ preuniversitar din Municipiul Bucureşti a fost semnat de primarul general Sorin Oprescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Stelian Duduş, şi inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru.

Demersul îşi propune să pregătească atât elevii din Capitală, cât şi personalul didactic, în ceea ce priveşte comportamentul de urmat în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, precizează reprezentanţii municipalităţii.

"Pregătirea copiilor pentru eventualitatea producerii unor situaţii speciale este extrem de importantă şi trebuie să acordăm o deosebită atenţie celor care participa la îndrumarea elevilor. În acest sens, aveţi întregul nostru sprijin, inclusiv în ceea ce priveşte personalul specializat, astfel încât pregătirea copiilor să se finalizeze cu succes şi într-un interval de timp cât mai scurt", a declarat, la semnarea protocolului, Sorin Oprescu.

Potrivit municipalităţii, Primăria Capitalei va pune la dispoziţie suportul educaţional logistic şi specialişti pe linie de protecţie civilă, ISU Bucureşti va desfăşura, împreună cu specialiştii primăriei, în unităţile de învăţământ, activităţile propriu-zise de informare preventivă şi de pregătire pentru situaţii de urgenţă, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) va coordona modul de implementare a materialelor informative în procesul educaţional al elevilor, respectiv al instruirii personalului didactic responsabil.

Procesul de instruire a elevilor şi profesorilor se desfăşoară pe parcursul a şase etape, în 425 de unităţi de învăţământ.

Astfel, se au în vedere instituţiile de învăţământ din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, atât unităţi de stat, cât şi unităţi particulare. În mod distinct, pe un al doilea palier, se va asigura şi pregătirea personalului didactic - ca vectori de pregătire, în vederea diseminării ulterioare a informaţiilor respective în grupurile de elevi aflate în responsabilitate.

La finalul etapelor de pregătire, sub supravegherea personalului ISU, va fi făcut un exerciţiu practic la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, privind modul de comportare în situaţia producerii unui seism.

De asemenea, după terminarea fiecărei etape de pregătire, dar şi la finalul întregului program, se vor efectua activităţi de evaluare a cunoştinţelor asimilate de către elevi, în cadrul unui concurs tematic.

"Un aspect deosebit de important care trebuie avut în vedere este acela al necesităţii pregătirii elevilor (şi nu numai) în condiţii cât mai aproape de realitate, similar unor practici curente adoptate în multe ţări ale Uniunii Europene, Turcia, Japonia etc.", mai spun reprezentanţii municipalităţii.

În noiembrie 2013, primarul general Sorin Oprescu declara că elevii şi profesorii din Bucureşti vor învăţa cum să se comporte în caz de cutremur într-un container special care simulează seisme şi care va fi "plimbat" prin toate unităţile de învăţământ.

"Este o maşină specială care simulează cutremurele şi dorim să o plimbăm prin toate şcolile, în aşa fel încât, împreună cu profesorii, elevii să ştie ce au de făcut dacă se întâmplă un cutremur dimineaţa sau seara. Este o maşină care se amenajează. Poţi amenaja o sală de clasă sau un spaţiu cu birouri într-un container de-ăsta special, care simulează cutremurele. Trebuie să-i obişnuim şi cu evenimente de-astea nefericite. Asta la anul. Am vorbit cu primarul din Ankara. Ei au trei sau patru astfel de maşini", a spus atunci Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici