Elevii vor intona la deschiderea anului şcolar cel puţin patru strofe din imnul naţional

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut inspectorilor şcolari generali ca la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţământ să fie intonat imnul naţional, cel puţin cele patru strofe obligatorii.

1912 afișări
Imaginea articolului Elevii vor intona la deschiderea anului şcolar cel puţin patru strofe din imnul naţional

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Am cerut inspectorilor şcolari generali ca în toate şcolile din România festivităţile sau evenimentele de început de an şcolar să înceapă cu intonarea imnului naţional, atât în ceea ce priveşte melodia, cât şi în ceea ce priveşte versurile, cel puţin a celor patru strofe obligatorii", a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu.

Vezi aici strofele obligatorii din imnul naţional.

El a precizat că în ce priveşte posibilitatea de intonare a imnului o dată pe săptămână sau în alte condiţii, Ministerul Educaţiei va lua o decizie după ce se va consulta cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

"În ceea ce priveşte posibilitatea de intonare a imnului o dată pe săptămână sau în alte condiţii care vor fi definite ulterior vom lua o decizie în urma analizei oportunităţii acestui lucru. Analiza o vom face împreună cu Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei", a mai spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că el este adeptul unei astfel de iniţiative, dar trebuie vigilenţă, pentru a nu "demonetiza" imnul, aşa cum s-a întâmplat în trecut.

"Eu personal mă declar adeptul unei astfel de iniţiative, pentru că sunt convins că este important să respectăm solemnitatea şi este important să respectăm simbolurile naţionale. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim vigilenţi să nu demonetizăm aceste lucruri, aşa cum a fost cazul în trecut", a conchis Funeriu.

Potrivit Legii 75/1994, imnul naţional al României se intonează la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

În interpretare vocală prescurtată, se intonează strofele 1, 2, 4 şi 11 din imnul naţional.

De asemenea, potrivit legii, cele patru strofe se tipăresc la începutul manualelor şcolare - abecedare, manuale de citire pentru ciclul primar, manuale de limba şi literatura română, manuale de istorie şi manuale de limba maternă pentru minorităţi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Mangalia, la Şcoala de Vară a UNPR, că a văzut o "penibilă întâmplare când la tine acasă nu se cântă imnul corect", afirmând, în acest context, că trebuie să existe o iniţiativă ca în fiecare clasă să fie un tricolor, iar la începutul orelor să se cânte imnul, cum era când a făcut el liceul.

Interpretul Marcel Pavel a cântat într-o variantă modificată imnul naţional, în debutul partidei România-Franţa, renunţând la versurile "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!", el explicând că a fost alegerea sa, agreată şi de FRF.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici