Eliberarea cardului naţional de asigurari sociale de sănătate, amânată pentru 2008

Eliberarea cardului naţional de asigurări de sănătate a fost amânată pentru 2008, deşi legea prevedea realizarea acestuia până la sfârşitul lui 2007, din cauza decalării datei privind informatizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

10 afișări
Imaginea articolului Eliberarea cardului naţional de asigurari sociale de sănătate, amânată pentru 2008

Eliberarea cardului naţional de asigurari sociale de sănătate, amânată pentru 2008

"Cardul naţional de asigurări sănătate este un card electronic distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate. Potrivit legii, în bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate trebuiau alocate sume pentru cardul naţional, astfel încât acesta să poată fi implementat până la sfârşitul anului 2007. Numai că şi sistemul informatic trebuia implementat la sfârşitul lui 2006, iar fostul preşedintel al Casei Naţionale de Asigurări de sănătate nu a fost preocupat de acest lucru. Noul preşedinte (al CNAS - n.r.), Vasile Ciurchea, la solicitarea expersă a primului-ministru, a reuşit să pregătescă sistemul informatic unic integrat, care va intra în vigoare în ianuarie 2008. După aceea, vor putea fi realizate cardurile naţionale", a mai spus ministrul Sănătăţii, într-un interviu acordat, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit legii, informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional sunt urmatoarele: datele de identitate şi codul numeric personal, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale, prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi Rh, data expirării cardului, numărul de identificare şi acronimul Casei de asigurări de sănătate care emite cardul, cât şi numărul cardului.

Cardul naţional este eliberat de Casa de asigurări de sănătate unde figurează ca asigurat titularul acestuia, numai prin sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate. Cheltuielile necesare pentru eliberarea cardului naţional sunt suportate de Casa de asigurări de sănătate emitentă, actul fiind valabil numai pe teritoriul României.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda asistenţă medicală titularilor de card naţional în condiţiile prevăzute de contractul-cadru şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.

Cardul naţional se emite individual pentru fiecare asigurat. Cacteristicile tehnice ale actului, precum şi modalităţile de elaborare şi implementare ale acestuia se aprobă prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici