Emanuel Ungureanu acuză: Un medic a efectuat ilegal intervenţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Mureş

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că un medic a efectuat ilegal, timp de un an, sute de intervenţii în Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, sub „protecţia” şefei clinicii. Parlamentarul anunţă că va sesiza DNA Mureş în acest caz.

1483 afișări
Imaginea articolului Emanuel Ungureanu acuză: Un medic a efectuat ilegal intervenţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Mureş

Emanuel Ungureanu: Un medic a efectuat ilegal intervenţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Mureş

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine, într-o postare făcută marţi pe Facebook, că activitatea Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş a fost grav perturbată de la începutul anului 2019 prin „introducerea ilegală în această clinică, de către prof. Simona Băţagă, şeful secţiei, a unui medic, dr Pantea Monica, care nu se află in relaţie contractuală cu SCJU Mureş”.

„Deşi în clinică îşi desfăşoară legal activitatea de explorări endoscopice 4 medici angajaţi, dr Pantea Monica a primit acordul de la prof. Simona Băţagă să efectueze endoscopii digestive superioare şi inferioare, să pună diagnostice şi să stabilească terapii în Laboratorul de Endoscopie din cadrul clinicii. Sute de intervenţii ilegale au fost efectuate de dr Monica Pantea pe parafa doamnei profesor Simona Băţagă, complet ilegal! Accesul ilegal al dr Pantea Monica în Clinica de Gastroenterologie a restrâns accesul medicilor angajaţi legal pe această secţie să efectueze explorări endoscopice. Pantea Monica s-a comportat timp de 1 an ca şi când ar fi fost angajată a acestei secţii desfăşurând activitate de endoscopie programată, documentată în registrele laboratorului”, se arată în postarea deputatului USR.

Acesta susţine că activitatea medicului a implicat şi folosirea de consumabile din spital, care ar fi fost decontate pe spitalizări de zi efectuate pe numele şefei clinicii, fraudându-se astfel Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş.

Emanuel Ungureanu susţine că activitatea medicului a periclitat şi instruirea rezidenţilor.

„Activitatea dr Pantea Monica a fost extinsă treptat, primind de la prof dr Băţagă atribuţii de îngrijire a pacienţilor cu internări continue în Clinica Gastroenterologie, aceasta a consultat pacienţii, a luat decizii terapeutice, a redactat condici de medicamente, întocmind biletele de externare cu diagnostice, codificări DRG, recomandări terapeutice, reţete medicale compensate, concedii medicale, toate cu concursul şi efectuate pe numele şi parafa medicală a prof Simona Băţagă! În toate aceste activităţi, Monica Pantea a implicat şi medicii rezidenţi, împiedicându-i să îşi desfăşoare activitatea de pregătire conform legii”, a mai scris parlamentarul pe contul său de Facebook.

Acesta susţine că „pacienţii pe care îi explorează prin spitalizările de zi şi prin spitalizările continue au fost racolaţi personal de către dr Pantea Monica, limitând în acest fel numărul de paturi libere din clinică şi punând în pericol activitatea clinicii, activitate care se desfăşoară într-un spital cu caracter de urgenţă”.

Emanuel Ungureanu spune că cea mai gravă consecinţă a activităţii medicului s-ar fi soldat cu decesul unui pacient din judeţul Harghita, care a suferit de ciroză hepatică şi de o complicaţie a acesteia, varicele esofagiene.

„Internarea s-a efectuat pe numele şi în salonul prof Simona Băţagă, la data de 19.09.2019, şi i s-a efectuat de către dr. Monica Pantea ligatura endoscopică a varicelor în Laboratorul de Endoscopie al clinicii la data de 20.09.2019, protocolul endoscopic fiind semnat chiar de către dr. Monica Pantea! Pacientul a fost externat în data de 23.09.2019, pentru a reveni în condiţii de urgenţă în UPU Mureş cu efracţia varicelor ligaturate, cu o sângerare masivă, într-o stare clinică extrem de gravă, medicii din UPU şi medicul de gardă al Clinicii Gastroenterologie nemaiputând salva viaţa pacientului care decedează prin exsangvinare în 4 ore de la prezentarea în serviciul de resuscitare al UPU. În decursul acestor 4 ore pacientului i s-a efectuat internarea pe secţia gastroenterologie, pentru decontarea consumabilelor, sângelui, medicaţiei primite şi a manevrelor terapeutice efectuate”, mai scrie deputatul.

Acesta susţine că pentru ascunderea circumstanţelor decesului, şeful clinicii ar fi cerut în acest caz scutirea de necropsie.

„La întocmirea actelor de externare ale defunctului, pentru tăinuirea circumstanţelor decesului, contrar prevederilor legale, s-a cerut de către prof Simiona Băţagă scutirea de necropsie şi mai grav, nu a fost transferat pacientul decedat serviciului de Medicină Legală, conform legii, moartea domnului G M F survenind ca o complicaţie a unei manevre medicale şi la sub 24 de ore de la internarea în spital! Circumstanţele decesului au fost tăinuite atât faţă de conducerea spitalului cât şi Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului, care au semnat scutirea de necropsie şi eliberarea trupului neînsufleţit al domnului G. M. F. familiei fără efectuarea acesteia. Familiei nu i s-a prezentat situaţia reală, adică faptul că domnul G M F a decedat ca urmare a unei manevre terapeutice efectuate de către o persoană care nu avea dreptul să o efectueze, nici de obligaţia spitalului de a solicita efectuarea necropsiei medico-legale, astfel că şi familia a fost de acord cu scutirea pacientului de necropsie”, a mai scris parlamentarul.

Potrivit acestuia, medicul şi-a continuat activitatea în clinică până la intrarea în concediu de maternitate.

„Cu privire la cadrul contractual legal al dr. Monica Pantea, aceasta se află în contract cu CJAS Mureş într-un cabinet privat, are contract de muncă pentru efectuarea de serviciu de gardă în SCJU Mureş, şi este asistent universitar pe perioadă determinată la UMFST Tg Mureş”, a adăugat deputatul.

Acesta susţine că va depune săptămâna viitoare o sesizare la DNA Mureş împotriva şefei de secţie a Clinicii de Gastroentorologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş şi a protejatei acesteia.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au anunţat că au început o anchetă internă în legătură cu aceste acuzaţii.

„În perioada menţionată, doamna dr. Monica Pantea a avut încheiat contract de gărzi ca medic specialist gastroenterologie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. De asemenea, în această dimineaţă (marţi dimineaţă-n.r.), conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a demarat o anchetă administrativă pentru a vedea circumstanţele în care s-a produs evenimentul descris de domnul deputat Ungureanu”, susţin reprezentanţii spitalului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici