Emil Boc anunţă că zidul de incintă al oraşului roman Napoca, descoperit într-un parc, va fi conservat

Zidul de incintă al oraşului roman Napoca, descoperit în zona unui parc din Cluj-Napoca, va fi conservat, a anunţat luni primarul oraşului, Emil Boc.

198 afișări
Imaginea articolului Emil Boc anunţă că zidul de incintă al oraşului roman Napoca, descoperit într-un parc, va fi conservat

Sursa foto: Facebook / Emil Boc

„Zidul de incintă al oraşului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 - 271 d. Hr., relevă o fundaţie solidă, construită de români, utilizată ulterior de saşi în fortificarea oraşului. Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană şi vechimea milenară a oraşului nostru”, susţine Emil Boc.

Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului I.L. Caragiale şi ariei adiacente din zona centrală a Clujului.

„Incinta din epoca romană se află la 4 m adâncime şi se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat oraşul nostru la rang de municipiu. Aici, în parc, se află partea de Nord a cetăţii, care se întinde spre strada Napoca şi până în zona Teatrului Puck”, mai spune primarul.

El susţine că îşi doreşte găsirea unei soluţii de a conserva şi proteja în manieră deschisă aceste vestigii, „astfel încât să poată fi văzute de toţi românii, de toţi cei pasionaţi de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a naţiunii române”.

Conform edilului, revitalizarea zonei Parcului I.L. Caragiale presupune o investiţie de 3,8 milioane euro pentru recuperarea şi amenajarea cursului de apă - Canalul Morii - şi pentru un nou spaţiu verde modern în zona centrală a oraşului. De asemenea, se vor planta arbori şi arbuşti, se va monta un nou mobilier urban şi va fi restaurat bustul scriitorului I. L. Caragiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici