Emisiile de amoniac de la combinatul Azomureş vor putea fi urmărite online

Locuitorii din Târgu Mureş vor putea urmări online emisiile de amoniac ale combinatului producător de îngrăşăminte chimice Azomureş, principalul poluator din oraş, amendat de mai multe ori de Garda de Mediu.

96 afișări
Imaginea articolului Emisiile de amoniac de la combinatul Azomureş vor putea fi urmărite online

Emisiile de amoniac de la combinatul Azomureş vor putea fi urmărite online (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de ministrul Mediului, Borbely Laszlo, în urma întrevederii din urmă cu o zi, avută cu reprezentanţii combinatului, s-a ajuns la o înţelegere privind investiţii de mediu de peste 20 de milioane de dolari, pe termen scurt, dar şi cu privire la montarea a două analizatoare automate ale emisiilor de la Azomureş, accesibile online.

"Până la sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii Azomureş vor monta două analizatoare automate accesibile online, prin care locuitorii din Târgu Mureş şi din împrejurimi vor putea urmări în permanenţă aceste emisii. Autorităţile de mediu vor monta, la rândul lor, analizatoare în municipiul Târgu Mureş, care vor monitoriza emisiile (concentraţiile în aer a amoniacului)", se arată în comunicat.

Pe termen scurt, Azomureş va face două investiţii majore pentru reducerea poluării, respectiv, până la sfârşitului anului 2011, va fi finalizată o investiţie în valoare de peste 20 de milioane de dolari, o altă investiţie, în valoare de circa 116 milioane de dolari, urmând a se realiza până în 2015.

Ambele au ca scop retehnologizarea şi modernizarea mai multor secţii din combinat, având ca rezultat reducerea semnificativă a emisiilor.

Ministerul Mediului şi Pădurilor va urmări derularea acestor planuri şi va lua măsurile necesare, ori de câte ori se va impune, se arată în comunicat.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, vineri, că va finaliza, în cursul zilei, împreună cu reprezentanţii combinatului producător de îngrăşăminte chimice Azomureş, protocolul privind investiţiile substanţiale pentru reducerea poluării, la care s-a angajat societatea în urma unor discuţii.

Borbely Laszlo susţinea, într-o conferinţă de presă, că în luna februarie a avut o discuţie cu proprietarii turci de la Azomureş, atrăgându-le atenţia că ori fac investiţii serioase, ori le va fi reanalizată autorizaţia de mediu integrată primită în 2007, "o autorizaţie de mediu foarte generoasă pentru Azomureş", şi se poate ajunge la măsuri drastice dacă nu se conformează.

"Ei au înţeles acest lucru şi au venit cu o ofertă concretă de a face două tipuri de investiţii: una până la sfârşitul lui 2011, în valoare de peste 20 de milioane de dolari şi una până în 2015, în valoare de circa 116 milioane de dolari, pentru a mai reduce această poluare. (...) Astăzi (vineri - n.r.) voi avea o ultimă discuţie cu ei şi vom finaliza angajamentul lor", spunea Borbely.

Anul trecut, combinatul Azomureş a fost amendat de trei ori de Garda de Mediu Mureş pentru poluare cu amoniac, cu 20.000, 50.000 şi respectiv 80.000 de lei, toate aceste amenzi fiind contestate în instanţă de conducerea combinatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici