Episcopia Greco-Catolică a Oradiei cere eliberarea urgentă a propriului administrator, reţinut de DNA

Conducerea Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei cere eliberarea urgentă a administratorului Mircea Ovidiu Constantin, reţinut de DNA, motivând că acuzaţiile de dare de mită ce i-au fost aduse sunt "nefondate”.

668 afișări
Imaginea articolului Episcopia Greco-Catolică a Oradiei cere eliberarea urgentă a propriului administrator, reţinut de DNA

Episcopia Greco-Catolică a Oradiei cere eliberarea urgentă a propriului administrator, reţinut de DNA (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, "motivul pentru care acum numele Episcopiei este menţionat într-o anchetă a procurorilor DNA Oradea are la bază rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie şi firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, al cărui administrator era Pop Raveca” (mama primarului municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, reţinut şi el - n.r.).

Conform comunicatului, preotul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada, a semnat contractul de închiriere al unui imobil de 353 metri pătraţi, aflat în centrul Beiuşului, către SC Alge Com SRL la 1 septembrie 2011, fără aprobarea conducerii Episcopiei, la valoarea de 250 lei/lună (3.000 lei/an), "pe o perioadă de 29 + 14,5 ani”.

Potrivit Episcopiei, la începutul lunii iunie a acestui an, în urma unui control condus de administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, "s-a constatat că se lucrează la imobilul respectiv, care era decopertat, şi aşa s-a aflat de existenţa contractului încheiat de preotul Mada Ioan cu această firmă”, ceea ce a determinat conducerea Eparhiei să analizeze şi să decidă rezilierea contractului de închiriere, deoarece "condiţiile acestuia erau injuste şi în defavoarea proprietarului de drept”.

Totuşi, conform comunicatului, conducerea Episcopiei "a anunţat fostul concesionar că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului”, în acest sens semnându-se "un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani”, iar valoarea acestuia fiind stabilită la "30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii propri”.

Episcopia afirmă că "în urma controlului intern, pe data de 1 decembrie preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă”, iar din informaţiile pe care le deţine acesta a făcut "un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Mircea Ovidiu Constantin de luare de mită de la primarul din Beiuş”.

În acest context, "Episcopia Greco-Catolică de Oradea cere eliberarea urgentă a administratorului Mircea Ovidiu Constantin, deoarece consideră acuzaţiile nefondate”, şi arată că "pune la dispoziţia organelor statului orice documente se solicită şi speră într-o clarificare rapidă a situaţiei astfel încât adevărul să iasă la iveală”, deoarece "nu are nimic de ascuns, iar orice contract a întocmit l-a făcut licit, urmând prevederile legale în vigoare, avându-se în vedere binele comun şi ajutorarea comunităţii locale”.

"Episcopia Greco-Catolică de Oradea manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii”, se arată în comunicatul Eparhiei.

Luni, primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş (PNL), a fost reţinut de procurorii DNA Oradea, într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind un contract încheiat de municipalitate cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Primarul Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, este acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Tot luni, a fost reţinut şi administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Mircea Constantin, cercetat pentru dare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2014, primarul din Beiuş a pretins şi primit, de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune, pentru o perioadă de 29 de ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş.

Pentru acest "serviciu", inculpatul a promis că va ajuta şi va susţine interesele Bisericii greco-catolice pe raza sa de competenţă, în sensul că îi va asigura protecţie şi o va favoriza, prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar, nu va aplica sancţiuni contravenţionale pentru faţadele deteriorate ale clădirilor proprietatea unităţii de cult, situate pe raza municipiului Beiuş, va sprijini Biserica greco-catolică să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea acesteia.

În perioada iunie - august 2014, Domocoş a pretins şi primit de la administratorul Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, Mircea Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiaşi societăţi comerciale pe care o controla, mai arată procurorii.

De data aceasta, edilul, pe lângă faptul că trebuia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea episcopiei.

În perioada 2011-2014, Adrian Domocoş a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuş, desfăşurând activităţi şi operaţiuni financiare realizate ca acte de comerţ, specifice funcţiei de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, incompatibilă cu funcţia de primar, notează DNA.

Astfel, acesta a negociat în numele firmei, a încheiat şi semnat contracte, a achiziţionat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate şi a retras sume de bani din conturile bancare ale societăţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În plus, la data de 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa primarului din Beiuş, în legătură cu contracte de achiziţii publice, organele de urmărire penală au identificat şi ridicat o arma cu aer comprimat, neletală, din categoria celor supuse autorizării, de fabricaţie chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcţionare şi o cantitate de muniţie, compusă din: 412 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartuşe cu glonţ calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcţionare, deţinute de inculpat fără drept.

Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, a fost ales primar al municipiului Beiuş în 2008, înainte fiind consilier judeţean, tot pe listele PNL Bihor, şi director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obţinut un nou mandat de primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici