Eurobarometru: 64% dintre români susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie

În România, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, relevă datele celui mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupţia publicat de Comisia Europeană.

636 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: 64% dintre români susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie

Eurobarometru: 64% dintre români susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie

Conform sondajului apărut miercuri, corupţia este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69%), iar puţin peste şapte din zece europeni cred că, în ţara lor, corupţia este larg răspândită şi că există corupţie în instituţiile publice naţionale (70%), dar şi în rândul partidelor politice şi al politicienilor (53%).

În ceea ce priveşte România, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, comparativ cu 26% cât este media europeană. De asemenea, 48% dintre români cred că în ultimii trei ani nivelul corupţiei din ţară a crescut, iar 83% sunt de părere că acest fenomen este răspândit la nivel naţional.

78% dintre respondenţii Eurobarometrului sunt de acord că există corupţie în instituţiile locale, regionale şi naţionale din România, în timp ce 48% susţin că a da şi a lua mită şi abuzul de putere sunt răspândite cel mai mult în sistemul de sănătate. Acesta este urmat cu 41% de partidele politice şi de poliţie şi vamă.

Trei sferturi dintre români sunt de acord că legăturile prea strânse dintre afaceri şi politică duc la corupţie, iar 71% cred că în ţara noastră unicul mod de a reuşi în afaceri este să ai legături politice.

Tot 71% dintre respondenţi sunt de părere că favoritismul şi corupţia limitează concurenţa în afaceri, iar 70% consideră că acest fenomen face parte din cultura afacerilor.

Întrebaţi în cine ar avea încredere dacă ar trebui să sesizeze un caz de corupţie, 37% dintre români au răspuns că în poliţie, iar doar 30% în agenţia anticorupţie specializată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici