Eurobarometru: 73% dintre români consideră că MCV trebuie să continue

Românii consideră că UE, prin intermediul MCV, a ajutat România în lupta împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar, 73% dintre ei apreciind că acest mecanism trebuie să continue până când ţara ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state membre.

206 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: 73% dintre români consideră că MCV trebuie să continue

Eurobarometru: 73% dintre români consideră că MCV trebuie să continue (Imagine: Shutterstock)

Sondajul privind Mecanismul de Cooperare pentru România şi Bulgaria a fost publicat marţi, cu o zi înainte de publicarea raportului MCV.

În cazul României, nouă din 10 repodenţi au identificat deficienţele din sistemul judiciar şi corupţia drept probleme foarte importante.

Conform studiului, 34% dintre români consideră că situaţia din sistemul judiciar s-a îmbunătăţit faţă de 2012, când doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciază că există îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, cu 13% mai mult faţă de precedentul Eurobarometru.

De asemenea, 56% dintre cei chestionaţi au precizat că sunt conştienţi de faptul că Uniunea Europeană, prin intermediul MCV, a ajutat România în lupta împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar, în timp ce 44% dintre bulgari conştientizează rolul raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare asupra progreselor din Bulgaria.

Totodată, 43% sunt de părere că situaţia din sistemul judiciar se va îmbunătăţi în următorii cinci ani, în timp ce 16% cred că se va înrăutăţi.

În România, 73% dintre repondenţi consideră că UE a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficienţelor din justiţie, iar 67% apreciază că a avut un impact pozitiv asupra corupţiei.

73% dintre români şi 78% dintre bulgari doresc ca MCV să continue până când ţările lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre".

Eurobarometrul privind MCV a fost realizat în octombrie 2014 de către institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeană. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria şi România cu vârsta de peste 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici