Europa a luat foc: Proteste împotriva creşterii preţurilor la energie

Sute de oameni din Kosova au organizat, astăzi, un protest împotriva planurilor guvernului de a creşte preţurile la energie, potrivit AP.

1420 afișări
Imaginea articolului Europa a luat foc: Proteste împotriva creşterii preţurilor la energie

Europa a luat luat foc: Proteste împotriva creşterii preţurilor la energie

Oamenii s-au adunat în capitala Pristina şi au mărşăluit spre clădirea principală a Cabinetului, strigând mesaje antiguvernamentale, precum „Energia nu este un lux” şi „Nici un cent în plus!”.

„Suntem aici să ne opunem majorării preţului la energie electrică, pentru că suntem de părere că acest lucru este nedrept şi va afecta viaţa tuturor”, a spus Liridona Siarina, organizatoare a protestului.

Kosovo a suferit o criză energetică în ultimele două luni, cu întreruperi de curent, iar familiile au solicitat reluarea utilizării micilor generatoare de energie. Deoarece guvernul a cumpărat energie la preţuri mari, a fost forţat să majoreze preţul intern. Creşterea preţurilor la gaz şi energie electrică în Europa a afectat serios sistemele de distribuţie a energiei din Kosovo.

Kosovo îşi produce energia folosind centrale electrice pe cărbune. Astfel, statul a fost obligat să importe până la 40% din energia necesară pentru a menţine aprovizionarea, ceea ce dus la costuri de până la zece ori mai mari, faţă de anul trecut. Localnicii spun că nu îşi permit noile taxe.

Preţul energiei în Kosovo este de şase cenţi pe kilowatt, cel mai ieftin din Europa, deoarece tarifele pentru uz casnic sunt puternic subvenţionate.

Autor: Diana Zlătescu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici