EVACUARE în masă, după ce râul Budac a ieşit din matcă/ 14 echipaje de pompieri militari au fost trimise la faţa locului | FOTO

80 de persoane din două localităţi ale judeţului Bistriţa-Năsăud au fost evacuate preventiv, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale.

759 afișări
Imaginea articolului EVACUARE în masă, după ce râul Budac a ieşit din matcă/ 14 echipaje de pompieri militari au fost trimise la faţa locului | FOTO

EVACUARE în masă, după ce râul Budac a ieşit din matcă/ 14 echipaje de pompieri au fost trimise la faţa locului | FOTO

Reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa au anunţat că 40 de persoane din cartierul Viişoara, oraşul Bistriţa, şi alte 40 din comuna Budacu de Jos sunt evacuate preventiv, în condiţiile în care au fost depăşite cotele de atenţie pe mai multe râuri din judeţ.

Persoanele evacuate sunt adăpostite temporar la rude sau vecini ale căror locuinţe nu sunt expuse riscului de a fi inundate, potrivit purtătorului de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

Autorităţile intervin şi pentru desfundarea podeţelor şi pentru decolmatarea albiilor pârâurilor care au ieşit din matcă şi au inundat case, terenuri agricole şi drumuri.



„14 echipaje de pompieri militari intervin cu motopompe (inclusiv 2 motopompe de capacitate marită) în diferite puncte ale judeţului: Bistriţa, Năsăud, Budacu de Jos, Sângeorz Băi, Prundu Bârgăului, Marişelu, Nimigea. De asemenea, în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităţilor afectate, cu motopompe, buldoexcavatoare si alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistriţa-Năsăud sunt în puncte ale judeţului unde este nevoie de intervenţia acestora. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează orice situaţie care poate să pună viaţa oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât şi prin misiuni operative în teren de monitorizare şi patrulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

Acesta a precizat că populaţia din comuna Budacu de Jos a fost anunţată prin Ro Alert cu privire la riscul de viituri majore. De asemenea, a fost emisă şi o avertizare prin sistemul Ro Alert - cod roşu privind riscul de viituri majore, emisă pentru populaţia din bazinul hidrografic Şieu - localitatile Monor, Şieuţ, Şieu, Marişelu, Şieu Măgheruş, Şieu Odorhei şi Şintereag.

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa a anunţat că râul Budac a depăşit cota de pericol cu 49 de centimetri.

„Astăzi, la ora 10.00, se înregistrau depăşiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud. Pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depăşită cota de pericol cu 49 de centimetri, iar pe râul Şieu, în localitatea Domneşti, era depăşită cota de inundaţie cu 50 de centimetri. De asemenea, sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Bistriţa, în municipiul Bistriţa, pe râul Ilva, în localitatea Paiana Ilvei, pe râul Sălăuţa, în localitatea Romuli, pe râul Leşu, în localitatea Leşu, pe râul Bârgău, în localitatea Mureşenii Bârgăului şi pe râul Someşul Mare, în localităţile Valea Mare şi Nepos” se arată într-un comunicat remis presei de Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Conform comunicatului, până la ora 15.00, este în vigoare avertizarea hidrologică pentru fenomene imediate – cod roşu, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Şi în judeţul Sălaj, ploile au creat probleme. Apa s-a adunat în curţile mai multor gospodării, dar şi la sediul Registrului Auto Român.

Reprezentanţii ISU Sălaj au anunţat că în această dimineaţă au intervenit în opt locuri din judeţ cu mai multe autospeciale cu motopompă, iar în unele zone, printre care Borla, Sărmăşag, Gârceiu sau Crasna, evoluţia apelor este atent monitorizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici