Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a a început fără probleme, subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate de către toate cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv toate inspectoratele şcolare judeţene, informează Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

5973 afișări
Imaginea articolului Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)

"Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate de către toate cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv toate inspectoratele şcolare judeţene, aplicându-se procedurile electronice de securitate. În concluzie, prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisă la Limba şi literatura română, programată luni, 20 iunie, începe la ora 9.00, conform graficului stabilit", a precizat MECTS în comunicatul de luni dimineaţa.

Pentru susţinerea probei s-au înscris 223.222 elevi, examenul fiind organizat în 4.973 de unităţi de învăţământ.

Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute, a precizat MECTS.

Varianta de subiect a fost extrasă luni dimineaţă şi transmisă celor 1.438 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene.

După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2011.edu.ro) varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare.

Elevii sunt aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Aceştia nu pot intra în sala de examen cu materiale didactice care i-ar putea influenţa în elaborarea lucrărilor scrise.

Potrivit MECTS, pe uşa fiecărei săli trebuie afişată lista nominală cu elevii repartizaţi în clasa respectivă, precum şi avertismentul că intrarea în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare este strict interzisă.

Ministerul Educaţiei avertizează că frauda sau tentativa de fraudă atrage după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă.

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care elevii susţin proba, proveniţi din unitatea de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor va fi făcută de doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.

MECTS a precizat că evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi zece puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la zece a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională se desfăşoară anual, într-o singură sesiune.

Ministerul Educaţiei interzice colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 21 iunie, cu proba la Limba şi literatura maternă, şi miercuri, 22 iunie, cu proba de Matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 24 iunie, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, între orele 14.00 şi 18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în 25 şi 26 iunie. Afişarea rezultatelor finale, după contestaţii, va avea loc în data de 27 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici