Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a a început fără probleme, subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate de către toate cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv toate inspectoratele şcolare judeţene, informează Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

5967 afişări
Imaginea articolului Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)

"Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii desecuritate de către toate cele 1.438 de centre de comunicare,respectiv toate inspectoratele şcolare judeţene, aplicându-seprocedurile electronice de securitate. În concluzie, prima probădin cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a -proba scrisă la Limba şi literatura română, programată luni, 20iunie, începe la ora 9.00, conform graficului stabilit", a precizatMECTS în comunicatul de luni dimineaţa.

Pentru susţinerea probei s-au înscris 223.222 elevi, examenulfiind organizat în 4.973 de unităţi de învăţământ.

Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 deminute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, înfiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaboratzece variante de subiecte, în conformitate cu programa pentruevaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilorinternaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şipermit rezolvarea în 120 de minute, a precizat MECTS.

Varianta de subiect a fost extrasă luni dimineaţă şi transmisăcelor 1.438 de centre de comunicare, respectiv către toateinspectoratele şcolare judeţene.

După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale,CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2011.edu.ro)varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi denotare pentru disciplina corespunzătoare.

Elevii sunt aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică.Aceştia nu pot intra în sala de examen cu materiale didactice carei-ar putea influenţa în elaborarea lucrărilor scrise.

Potrivit MECTS, pe uşa fiecărei săli trebuie afişată listanominală cu elevii repartizaţi în clasa respectivă, precum şiavertismentul că intrarea în sală cu materiale ajutătoare, cumijloace electronice de calcul sau de comunicare este strictinterzisă.

Ministerul Educaţiei avertizează că frauda sau tentativa defraudă atrage după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 lalucrarea respectivă.

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doiasistenţi, cadre didactice de altă specializare decât ceacorespunzătoare disciplinei la care elevii susţin proba, proveniţidin unitatea de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor va fi făcută de doi profesori din unitatearespectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cupersonalitate juridică. În cazul în care nu există câte doiprofesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională,va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate deînvăţământ.

MECTS a precizat că evaluarea lucrărilor se face curespectarea strictă a baremului unic de evaluare şi denotare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi zece punctedin oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prinîmpărţirea la zece a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şio trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celordoi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trecepe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu douăzecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesorievaluatori.

Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media deadmitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională se desfăşoară anual,într-o singură sesiune.

Ministerul Educaţiei interzice colectarea sau favorizareaacţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de laelevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care arerude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurareameselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor dinunităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi,21 iunie, cu proba la Limba şi literatura maternă, şimiercuri, 22 iunie, cu proba de Matematică.Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 24iunie, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, între orele 14.00şi 18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în25 şi 26 iunie. Afişarea rezultatelor finale, după contestaţii, vaavea loc în data de 27 iunie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici