Examenul de DEFINITIVAT: Peste 60% dintre candidaţi au promovat, cu 13% mai mulţi decât anul trecut

Peste 60% dintre cadrele didactice care au susţinut examenul de definitivat au promovat, ponderea lor fiind cu circa 13% mai mare decât cea de anul trecut, potrivit rezultatelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), înaintea contestaţiilor.

792 afișări
Imaginea articolului Examenul de DEFINITIVAT: Peste 60% dintre candidaţi au promovat, cu 13% mai mulţi decât anul trecut

Examenul de DEFINITIVAT: Peste 60% dintre candidaţi au promovat, cu 13% mai mulţi decât anul trecut (Imagine: Arhiva/ Mediafax Foto)

"Din totalul de 9.196 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 60,62% au promovat. Rata de promovare este superioară cu aproape 13 procente celei de anul trecut (înainte de contestaţii) - 47,83%", precizează MEN.

Nota minimă de promovare a examenului este 8, după ce MEN a decis, anul trecut, mărirea acesteia cu un punct.

Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Cluj (72,57), iar cel mai scăzut, în Maramureş şi Giurgiu (47,62).

În Capitală, rata de promovare înaintea contestaţiilor este de 55%.

Dintre candidaţii care au promovat examenul, 57 au obţinut note de 10, iar alţi 339, note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note (4.683) s-au înregistrate pe tronsonul 8 - 8,99.

Potrivit MEN, 40 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentative de fraudă.

Dintre cei 10.764 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă doar cei care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs "bine" sau "foarte bine" şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidaţi eligibili, la proba scrisă s-au prezentat 9.196 (92,73%).

Contestaţiile se pot depune, la centrele de examen, în intervalul 19-23 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate la 24 iulie.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici