Excluderea procurorului de la dezbaterea privind probele neadministrate în anchetă, neconstituţională

Excluderea procurorului de la dezbaterea contradictorie a probelor care nu au fost administrate în faza de urmărire penală, în momentul în care dosarul a ajuns în faţa instanţei, încalcă Legea fundamentală, a stabilit, joi, Curtea Constituţională (CC).

132 afișări
Imaginea articolului Excluderea procurorului de la dezbaterea privind probele neadministrate în anchetă, neconstituţională

Excluderea procurorului de la dezbaterea privind probele neadministrate în anchetă, neconstituţională (Imagine: Shutterstock)

Judecătorii CC au analizat, joi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 374 alin.(7) teza a doua din Codul de procedură penală.

Potrivit textului de lege, "probele administrate în cursul urmăririi penale şi necontestate de către părţi nu se readministrează în cursul cercetării judecătoreşti. Acestea sunt puse în dezbaterea contradictorie a părţilor şi sunt avute în vedere de instanţă la deliberare".

În urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au admis excepţia şi au constatat că "soluţia legislativă de excludere ca procurorului de la dezbaterea contradictorie a probelor, cuprinsă în art. 374 alin.(7) teza a doua din Codul de procedură penală, este neconstituţională".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici