EXCLUSIV: Abaterea disciplinară nu va mai putea fi sancţionată cu suspendarea contractului de muncă

Abaterea disciplinară a salariatului nu va mai putea fi sancţionată cu suspendarea contractului individual de muncă, pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare, aşa cum prevede actuala legislaţie, prevederea fiind abrogată prin proiectul de modificare a Codului Muncii, obţinut de MEDIAFAX.

205 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Abaterea disciplinară nu va mai putea fi sancţionată cu suspendarea contractului de muncă

EXCLUSIV: Abaterea disciplinară nu va mai putea fi sancţionată cu suspendarea contractului de muncă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Proiectul de act normativ privind modificarea Codului Muncii prevede abrogarea literei b) din articolul 264, care stabilea că suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare, poate constitui una dintre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară.

Astfel, sancţiunile care vor putea fi aplicate sunt avertismentul scris, retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile, reducerea salariului de bază pe o durată de la o lună la trei luni cu 5 - 10%, reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pentru aceeaşi perioadă de timp şi cu aceleaşi procente sau desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.

Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de şase luni de la data săvârşirii faptei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici