EXCLUSIV: Instanţa obligă casele de pariuri să cedeze FRF cota de 20% din încasări

Tribunalul Bucureşti a obligat, printr-o decizie de joi, casele de pariuri din reţeaua Wettpunkt International - care include şi Cazinoul Victoria - să cedeze Federaţiei Române de Fotbal (FRF) cota de 20 la sută din încasările din pariuri/pronosticuri sportive prevăzută de lege.

206 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Instanţa obligă casele de pariuri să cedeze FRF cota de 20% din încasări

EXCLUSIV: Instanţa obligă casele de pariuri să cedeze FRF cota de 20% din încasări (Imagine: Mediafax Foto)

Avocaţii Federaţiei Române de Fotbal, Ioana Sfârâială şi Antonie Popescu, urmează să pună în aplicare o hotărâre executorie a Tribunalul Bucuresti prin care au fost obligate casele de pariuri (din reţeaua Wettpunkt International) să cedeze cota de 20 la sută din încasările din pariuri/pronosticuri sportive, prevăzută de Legea Sporturilor 69/2000, pentru finanţarea activităţii sportive din ramura fotbal.

Potrivit avocaţilor, casele de pariuri au refuzat să-şi îndeplinească această obligaţie legală, astfel că FRF a trebuit să înainteze acţiune în instanţă.

"Deoarece pe parcursul procesului nu s-a putut determina ce sumă reprezintă 20 la sută din încasările Wettpunkt, ca urmare a refuzului constant al reprezentanţilor casei de pariuri de a prezenta bazele de date conţinând jocurile de noroc, sub diferite pretexte, instanţa de judecată a fost nevoită, pentru a nu se face vinovată de denegare de dreptate, de a admite cererea FRF pentru suma provizorie de 150.000 de lei, urmând ca stabilirea cuantumului reprezentând 20 la sută din încasări să fie stabilit in cadrul executării silite", spun avocaţii.

În luna februarie anul acesta, FRF a executat silit Loteria Naţională, Federaţia câştigând în instanţă procesul deschis pentru recuperarea a 20 la sută din încasările pronosticurilor sportive pe anii 2003, 2004 şi 2005. Valoarea a fost de 18 milioane de lei (5 milioane de euro).

Avocaţii Sfârâială şi Popescu au explicat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, având în vedere că încasările Wettpunkt numai în luna septembrie a anului 2004 prin casă au fost de 2.450.110.000 de lei vechi, iar pariurile din fotbal reprezintă aproximativ 90 la sută din totalul pariurilor, se aşteaptă ca suma executată de FRF de data aceasta să fie mai mare decât cea de la Loteria Română.

"Interesant este modul de operare comun al caselor de pariuri: pentru a nu se putea determina care sunt încasările pe tipuri de pariuri, baza de date este ţinută de o societate din străinătate, cel mai adesea un off-shore, astfel încât nimeni, nici măcar organele de control ale statului, să nu poată determina cu exactitate din ce provin încasările şi care sunt operaţiunile care se derulează", au spus avocaţii.

Mai mult, spun ei, cea mai mare parte a caselor de pariuri au sisteme de pariere online, caz în care pariorul plăteşte electronic direct societăţii din străinătate care administrează sistemul, astfel încât banii nu trec nici un moment prin societatea din Romania, deci este mult mai dificil sa fie controlaţi şi impozitaţi.

În opinia avocaţilor, situaţia pare să nu deranjeze pe nimeni, deoarece societăţile de pariuri date în judecată au venit, în faţa magistraţilor, să arate ca au fost făcute controale fiscale şi că nu s-a constatat nicio neregularitate.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care va lua o decizie irevocabilă în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici