EXCLUSIV. Maria Ligor, ministru pentru relaţia cu românii de pretudindeni, în Italia: E impresionant, e multă suferinţă. Sunt marcată de solidaritatea românilor

Ministrul pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a povestit într-un interviu acordat în exclusivitate MEDIAFAX, care este situaţia din zonele afectate de cutremurul din Italia, spunând că este marcată de solidaritatea de care dau dovadă românii.

1854 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. Maria Ligor, ministru pentru relaţia cu românii de pretudindeni, în Italia: E impresionant, e multă suferinţă. Sunt marcată de solidaritatea românilor

EXCLUSIV. Maria Ligor, ministru pentru relaţia cu românii de pretudindeni, la : E impresionant, e multă suferinţă. Sunt marcată de solidaritatea românilor

Maria Ligor, ministrul pentru relaţia cu românii de pretutindeni, a plecat duminică dimineaţă în Italia, pentru a vedea personal cum decurg operaţiunile de salvare în zonele afectate de cutremurul din 24 august. Potrivit ultimelor informaţii oficiale, oferite de Ministerul Afacerilor Externe, până acum a fost confirmat decesul a 11 cetăţeni români, în vreme ce alţi 14 sunt daţi dispăruţi. Şase dintre românii răniţi în urma cutremurului sunt în continuare internaţi în spital.

Reporter: Cum arată situaţia la faţa locului?

Maria Ligor: Tocmai am plecat de la spital unde am stat de vorbă cu mai multe paciente, unele dintre doamnele rănite în urma cutremurului, care mi-au povestit prin ce-au trecut, care este situaţia. Este, evident, impresionant pentru că e multă suferinţă. Pe de altă parte, vă spun sincer că personal sunt marcată de faptul că ne dau un exemplu de solidaritate cu ceilalţi. Cel puţin două dintre doamnele cu care am vorbit mi-au spus că aşteaptă să iasă din spital ca să poată să-i ajute pe cei pe care-i ştiau şi care au fost afectaţi de cutremur. Suntem în momentul de faţă în drum către una dintre taberele unde se află sinistraţi, iar dimineaşă, împreună cu episcopul de Italia, Preasfinţia Sa Silvan, am fost prezenţi în mijlocul comunităţii pentru o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa.

R: Care este starea răniţilor?

M L: Sunt situaţii diferite. Cei cu care am stat de vorbă sunt într-o stare destul de bună, am putut vorbi, au putut să ne prezinte problemele pe care le au, prin care au trecut, ce anume doresc să facă în continuare şi, mai ales în ce ne priveşte, să îi asigurăm că suntem alături de dânşii şi le vom acorda tot sprijinul de care au nevoie.

R: Numărul celor dispăruţi care este până la urmă?

M L: Aş vrea să clarific acest lucru. Lista cu care lucrăm este una dinamică. Sunt semnalări pe care familiile sau prietenii le fac către consulat sau către Ambasada de la Roma în legătură cu prieteni sau cunoscuţi sau membri de familie pe care nu pot să-I contacteze. Nu toţi din lista de dispăruţi sunt din regiunea afectată de cutremur şi pe măsură ce sunt localizaţi şi ştim că sunt bine numele respective ies de pe listă. Deci, aşa cum vă spuneam, lista este dinamică. Numai astăzi de pildă, astăzi de dimineaţă, cinci nume au fost scoase de pe listă. E vorba de o familie care a fost localizată, sunt bine, sunt teferi, sunt sănătoşi.

R: V-am întrebat despre numărul celor dispăruţi pentru că dumneavoastră spuneaţi ceva mai devreme că e vorba de 19 cetăţeni români.

M L: La momentul respectiv erau 19 persoane, dar, vă spun, situaţia este dinamică. În cursul zilei sunt nume care au ieşit de pe listă. Cifrele certificate le puteţi obţine de la Ministerul de Externe.

R: Vă întoarceţi mâine pentru şedinţa extraordinară de Guvern?

M L: Nu. Sunt în permanenţă în legătură cu colegi din Guvern, cu prim-ministrul şi voi fi în continuare aici în Italia pentru alte întâlniri şi pentru a defini împreună cu echipa consulatului şi cea a ambasadei ce putem face pe plan local. Mâine au loc repatrierile primelor cinci persoane decedate, poate chiar şi a şaselea va pleca spre ţară şi ne concentrăm pe aceste aspecte deocamdată.

R: Când vor fi repatriaţi ceilalţi cetăţeni români decedaţi?

M L: O parte dintre dânşii vor fi înhumaţi în Italia, conform dorinţei familiilor. Cei care ajung în ţară la fel, conform dorinţei familiei. Vor fi sprijinite familiile ca să le ajungă rudele acasă. La o parte dintre cei decedaţi se lucrează în continuare pentru finalizarea documentaţiei necesare, aprobărilor necesare, actelor care se fac în asemenea circumstanţe.

R: Câţi vor fi înhumaţi în Italia?

M L: Ştim că mâine are loc înhumarea a doi dintre românii decedaţi.

R: Cât mai rămâneţi acolo?

M L: Rămân până marţi în principiu. Vom vedea dacă este nevoie să rămân mai mult. Vreau să vă spun că echipele pe care noi le avem în teren, atât echipele locale de aici, cât şi echipa deplasată de la Bucureşti din cadrul departamentului consular, sunt echipe care îşi fac foarte bine datoria. În plus, există o coordonare apropiată cu preoţii din zona aceasta şi trebuie să avem încredere în oamenii noştri că îşi fac foarte bine datoria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici