Experienţa de tranziţie a României în protecţia copilului, model pentru ţări din zona Mării Negre

Experienţa de tranziţie a României în protecţia copilului va fi folosită ca model pentru reformarea sistemelor de protecţia a copilului din Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova, în cadrul unui proiect lansat miercuri, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe.

164 afișări
Imaginea articolului Experienţa de tranziţie a României în protecţia copilului, model pentru ţări din zona Mării Negre

Experienţa de tranziţie a României în protecţia copilului, model pentru ţări din zona Mării Negre (Imagine: Shutterstock)

Un grup de lucru dedicat problemelor copiilor, din care va face parte şi România, va fi înfiinaţat în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), singura organizaţie interguvernamentală din regiunea extinsă a Mării Negre, care are ca mandat promovarea cooperării regionale.

Proiectul "Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre", lansat miercuri la Bucureşti, vizează întărirea coaliiţiilor naţionale care militează pentru drepturile şi protecţia copilului, astfel încât să poată să abordeze eficient problematicile naţionale din aria lor de expertiză, folosindu-se şi de experienţa de tranziţie a României, astfel încât ţări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova să se alinieze ţărilor partenere la cerinţele directivelor Uniunii Europene privitoare la protecţia copilului, reforrmarea sistemelor de protecţie a copilului pentru ca drepturile fundamentale să le fie garantate şi celor mai vulnerabili copii.

Directorul executiv de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Daniela Gheorghe, a explicat că, deşi rolul României în proiect este de a disemina modele de bună practică, partenerilor străini nu li se vor prezenta doar lucruri pozitive, ci şi piedicile apărute în reformarea sistemului românesc de protecţie a copilului.

Ea le-a spus partenerilor străini că, deşi prima strategie guvernamentală în domeniu a fost elaborată în 1997, aceasta nu a avut prevăzut şi un buget.

"Avem strategii, dar nu există un sistem de evaluare şi de monitorizare a acestor strategii. Ne-am mândrit mult timp cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, pentru că am crezut foarte mult în ea şi într-o perioadă chiar a avut o influenţă puternică în elaborarea politicilor în domeniu. Dar ea a fost desfiinţată", a mai spus Daniela Gheorghe.

Pe de altă parte, ea a menţionat că România a reuşit într-un timp record să reducă numărul de copii care cresc în instituţii, pentru acestea fiind dezvoltate mai multe servicii alternative care le asigură dezvoltarea într-un mediu cât mai apropiat de cel din familie, dar şi faptul că România a fost printre primele state care au interzis instituţionalizarea copiilor înainte de împlinirea vârstei de doi ani, iar acum FONPC militează pentru creşterea acestei vârste la trei ani.

În cadrul proiectului, fiecare ţară va analiza politicile şi practicile curente în domeniu pentru a evalua gradul de eficacitate al acestora şi pentru a propune recomandări pentru politici şi servicii alternative în fiecare ţară. De asemenea, organizaţiile implicate vor relua promisiunile făcute de fiecare Guvern prin programele de guvernare şi în ce măsură acestea au fost transpuse în practică.

Rezultatele acestor analize, dar şi recomandările vor fi prezentante la nivel parlamentar în fiecare dintre ţările partenere.

O altă activitate prevăzută în proiect vizează efectuarea unei vizite de studiu pe teren în România, din fiecare stat partener urmând să vină câte un reprezentant guvernamental şi un reprezentant al societăţii civile, iar la final fiecare dintre ei va va trebui să facă un raport despre vizita în România şi să propună noi direcţii pentru reformarea sistemului de protecţie a copilului din ţara sa.

În cadrul proiectului va fi dezvoltat şi un program de mentorat pentru viitori lideri din domeniul protecţiei copilului, care să promoveze experienţa de tranziţie a României, iar la final vor fi stabilite acţiuni viitoare necesare realizării reformei sociale pentru protecţia copilului.

Secretarul general al Child Pact (Coaliţia Regională pentru Protecţia Copilului din zona extinsă a Mării Negre), Mirela Oprea, a explicat că problemele din sistemul de protecţie al copilului sunt, în principiu, aceleaşi, iar scopul proiectului este de a facilita procesul de reformă în fiecare ţară parteneră.

Proiectul "Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre" este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Programul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare şi implementat de UNDP, în parteneriat cu World Vision România, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Coaliţia pentru copii din armenia, Organizaţia "reliable Future" din Azerbaijan, World Vision Georgia şi APSCF Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici