Expertiză medico-legală în cazul lui Jean Pădureanu, în dosarul în care cere întreruperea pedepsei

Tribunalul Ilfov a dispus ca Jean Pădureanu să fie dus la INML pentru o expertiză medico-legală, care să stabilească dacă bolile de care suferă fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa fac necesară întreruperea executării pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare.

1026 afişări
Imaginea articolului Expertiză medico-legală în cazul lui Jean Pădureanu, în dosarul în care cere întreruperea pedepsei

Jean Pădureanu (Imagine: Cristiana Sabău / Mediafax Foto)

Avocatul lui Jean Pădureanu a depus în 19 martie, la Tribunalul Ilfov, cererea de întrerupere a executării pedepsei primite de fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, în dosarul transferurilor de jucători.

În 20 martie, instanţa a stabilit că Tribunalul Ilfov este competent să soluţioneze cererea lui Jean Pădureanu şi a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

"Dispune emiterea adreselor către INML «Mina Minovici» în vederea efectuării expertizei medico-legale şi către S.P.Jilava în vederea prezentării petentului, împreună cu actele medicale pe care le deţine, la sediul INML «Mina Minovici»", se arată în încheierea de şedinţă.

Tribunalul Ilfov a stabilit următorul termen de judecată în acest caz la 20 aprilie.

Potrivit noului Cod de procedură penală, executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi întreruptă dacă se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situaţie, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată. Cererea poate fi făcută, în acest caz, de procuror, de persoana condamnată sau de administraţia penitenciarului.

Instanţa competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este cea în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, corespunzătoare în grad instanţei de executare. Hotărârea prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de întrerupere a executării pedepsei poate fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de trei zile de la comunicare, conform noului Cod de procedură penală.

Avocatul lui Jean Pădureanu, Ioan Cazacu, declara în 10 martie, pentru MEDIAFAX, că vrea să depună în instanţă o cerere de întrerupere a executării pedepsei primite în dosarul transferurilor de jucători de către fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, întrucât acesta este foarte bolnav.

"El este foarte bolnav, are foarte multe afecţiuni, unele dintre ele foarte grave, dovedite prin acte medicale", a spus Ioan Cazacu.

Avocatul lui Jean Pădureanu precizat atunci că va solicita în faţa judecătorilor efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se constata dacă afecţiunile fostului preşedinte al Gloriei Bistriţa pot fi tratate la penitenciar sau este necesară o întrerupere a executării pedepsei.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Fostul acţionar majoritar al FC Rapid George Copos, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, managerul general al FC Steaua Mihai Stoica şi fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu au fost duşi, după decizia instanţei, la Penitenciarul Rahova. Pădureanu a fost ridicat atunci de poliţişti de la Spitalul Elias, unde era internat din 2 martie, din cauza unor probleme cardiovasculare, acesta având şi diabet.

La scurt timp după ce a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu a fost transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Directorul Penitenciarului Rahova, Denis Darie, declara că Jean Pădureanu a fost transferat la Jilava întrucât unitatea sanitară de la Rahova nu are secţie de cardiologie, ci doar chirurgie, Pădureanu având probleme cu inima.

Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Neţoiu este la Penitenciarul Craiova.

Avocaţii lui Mihai Stoica şi Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel Bucureşti contestaţie în anulare în cazul condamnărilor primite în dosarul transferurilor de jucători.

Sesizarea lui Mihai Stoica a avut primul termen de judecată în 21 martie. Instanţa a amânat atunci judecarea pentru 4 aprilie, întrucât decizia din dosarul transferurilor de jucători nu a fost motivată.

Contestaţia lui Cristian Borcea a fost înregistrată în 12 martie şi va fi judecată în 28 martie.

Şi avocaţii lui Ioan şi Victor Becali au depus, în 14 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, contestaţii în anulare, care se vor judeca la 11 aprilie, în dosare separate.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă. Contestaţia în anulare se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici