Exploziile de la Sighet: Directorul executiv al firmei de gaze a fost arestat

Directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, a fost arestat prevetiv, pentru 29 de zile, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, distrugere, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a întocmit în fals documente privind starea reţelei din Sighet.

513 afișări
Imaginea articolului Exploziile de la Sighet: Directorul executiv al firmei de gaze a fost arestat

Exploziile de la Sighet: Directorul executiv al firmei de gaze a fost arestat (Imagine± Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Valer Faur a fost reţinut miercuri de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care îl acuză de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în cazul exploziilor care au avut loc în 19 februarie, în Sighetu Marmaţiei, se arată într-un comunicat de presă de joi al Ministerului Public.

Procurorii au cerut instanţei Judecătoriei Sector 5 arestarea preventivă a lui Valer Faur, propunerea fiind admisă joi seara.

Directorul firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, a lucrat cu personal necalificat, doar el şi încă un angajat având experienţa şi calificarea necesare, iar lucrările au fost subcontractate altor firme la momentul instalării reţelei de gaz.

Procurorii Parchetului instanţei supreme arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Valer Faur, directorul executiv al SC Berg Sistem Gas, firma care deţine reţeaua de gaz din municipiul Sighetu Marmaţiei, că directorul executiv ar fi folosit personal necalificat la lucrările de la coloana de gaze.

Firma Berg Sistem Gaz a fost înfiinţată în 2002, în municipiul Călăraşi, având sediul social în Bucureşti şi un punct de lucru în Sighetu Marmaţiei, unde se află şi centrul operaţional al firmei. Societatea a solicitat şi obţinut autorizaţii şi licenţe emise de ANRE, respectiv licenţă de distribuţie gaze naturale în 26 iunie 2006, autorizaţie de proiectare gaze şi autorizaţie de execuţie reţele gaze naturale în 2009, precum şi autorizaţie de proiectare instalaţii de utilizare gaze naturale.

În 8 septembrie 2003, societatea a încheiat cu Ministerul Economiei contractul pentru concesionarea distribuţiei de gaze naturale în Sighetu Marmaţiei, acesta fiind prelungit în 24 februarie 2010 cu 104 luni. În acest fel, firma Berg Sistem Gaz "a devenit unicul operator de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Sighetu Marmaţiei", arată procurorii.

În 2003-2004 a demarat activitatea de proiectare a reţelei de gaz, iar la începutul anului 2005 a început operaţiunea de instalare a reţelei de gaz în municipiul Sighetu Marmaţiei.

În 2005, societatea avea la punctul de lucru şase angajaţi, dar numai doi dintre ei, printre care şi directorul executiv Valer Faur, aveau pregătirea necesară în domeniu, fiind ingineri de instalaţii. Lucrările la reţeaua de gaz au fost subcontractate de firmă, fiind efectuate cu diverse societăţi comerciale autorizate, notează procurorii.

Începând din primăvara anului 2006, societatea, deşi nu avea personal autorizat calificat şi nici licenţă eliberată în acest sens de ANRE, a început să instaleze reţeaua de distribuţie a gazului pe mai multe tronsoane (străzi) din Sighetu Marmaţiei. În aceste condiţii, Berg Sistem Gaz a devenit atât beneficiar, cât şi executant al reţelei, situaţie în care toate procesele verbale de recepţie a lucrărilor, de lucrări ascunse şi de dare în funcţiune a conductelor de gaz erau semnate exclusiv de angajaţii firmei, cu o singură excepţie, respectiv dirigintele de şantier, Daniel Râşnoveanu, care nu era angajatul firmei, au precizat procurorii.

Mai mult, procurorii susţin că în afara lui Valer Faur, care avea pregătirea necesară în domeniu, restul persoanelor erau angajate ca muncitori necalificaţi, nu aveau nicio pregătire şi nicio experienţă în domeniul instalaţiilor, dar semnau aceste procese verbale în diverse calităţi. Aceste persoane au spus la audieri că au semnat documente fără să fie pregătite în acest sens şi fără să fi văzut lucrarea în sine.

Lucrările la instalaţia de gaze au început în iunie 2006, fiind încheiate în octombrie acelaşi an. La majoritatea tronsoanelor au fost făcute lucrări fără să fie încheiate, în această perioadă, procesele verbale de recepţie şi restul documentelor necesare. Aceste documente au fost încheiate în cursul lunii ianuarie 2007, dată la care au fost completate pe formulare tipizate, cu menţiuni făcute olograf de către directorul executiv al firmei, Valer Faur.

După completarea documentelor, acestea au fost semnate de Daniel Râşnoveanu, dirigintele de şantier, Vasile Virlics, responsabilul de şantier, de cei care erau responsabili cu calitatea lucrărilor şi de instalatori autorizaţi, persoane tot din cadrul firmei, au mai arătat procurorii în documentul citat.

"Din datele de anchetă rezultă că documentele ataşate cărţilor tehnice vizând recepţia lucrărilor şi calitatea acestora sunt întocmite în fals pentru întreaga perioadă de funcţionare a firmei, respectiv 2005-2011, dar în acest referat se va insista doar pentru anul 2006, întrucât propunerea de arestare preventivă îl vizează pe inculpatul Faur Valer şi, evident, perioada în care a îndeplinit el funcţii de conducere în această firmă (2005 - ianuarie 2007)", au precizat procurorii.

Valer Faur a fost reţinut miercuri de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care îl acuză de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în cazul exploziilor care au avut loc în 19 februarie, în Sighetu Marmaţiei, se arată într-un comunicat de presă de joi al Ministerului Public.

Procurorii au cerut instanţei Judecătoriei Sector 5 arestarea preventivă a lui Valer Faur, propunerea fiind judecată joi.

Din probele administrate în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat că Valer Faur, director executiv al SC Berg Sistem Gaz, în perioada 2005 - ianuarie 2007, prin natura atribuţiilor de serviciu, având competenţe în ceea ce priveşte edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu Marmaţiei, "a întocmit în fals documentele tehnice (procese verbale de recepţie, procese verbale de vicii ascunse şi procesele verbale de dare în funcţiune), atestând prin aceste acte că lucrările efectuate corespund calitativ şi tehnic şi respectă proiectele de execuţie".

Potrivit procurorilor, procese verbale întocmite de Valer Faur vizează lucrări efectuate şi date în folosinţă în anii 2005-2006, iar prin aceste semnături s-a atestat în mod nereal faptul că au fost verificate de către comisia de recepţie lucrările executate şi că acestea corespund proiectelor.

"Faptele reţinute în sarcina numitului Faur Valer (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012), urmată de infiltrări de gaz în subsolul imobilului, urmate de producerea a două explozii în data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice (judecătorie, parchet, trezorerie)", se arată în comunicatul citat

În 5 martie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de dirigintele de şantier Daniel Râşnoveanu şi de Vasile Virlics, responsabil de lucrări în cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzaţi de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au luat în cazul lui Râşnoveanu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.

Totodată, pentru recuperarea prejudiciului produs în cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Valer Faur, precum şi asupra imobilului deţinut de Vasile Virlics.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici