FACIAS: Întârzierile uriaşe în implementarea PNRR pun România în pericolul de a pierde miliarde de euro

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia asupra întârzierilor în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care riscă să priveze ţara de accesul la miliarde de euro, esenţiale pentru dezvoltarea ţării în perioada următoare.

212 afișări
Imaginea articolului FACIAS: Întârzierile uriaşe în implementarea PNRR pun România în pericolul de a pierde miliarde de euro

FACIAS: Întârzierile uriaşe în implementarea PNRR pun România în pericolul de a pierde miliarde de euro

Conform răspunsului primit de FACIAS de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, România se confruntă cu dificultăţi semnificative în obţinerea aprobării celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, în valoare totală de 2.669.705.062 EUR, termenul de evaluare prevăzut în regulament expirând la 15 februarie, fără un rezultat favorabil. Comisia Europeană a solicitat clarificări suplimentare din partea României prin două scrisori, având suspiciuni cu privire la îndeplinirea corespunzătoare a jaloanelor necesare pentru deblocarea plăţilor. Aceste întrebări vizează în principal domeniile energiei, reformei fiscale şi a sistemului de pensii, şi bună guvernanţă, aflate în responsabilitatea Ministerului Energiei, Ministerului Finanţelor şi Secretariatului General al Guvernului.

Doar jumătate din reforme au fost realizate
FACIAS a aflat că sunt întârzieri uriaşe şi în ceea ce priveşte implementarea jaloanelor pentru a patra cerere de plată. Din cele 46 de jaloane şi ţinte prevăzute pentru implementare încă din prima parte a anului 2023, 20 dintre acestea nu au fost îndeplinite nici astăzi. Pentru ca România să depună cea de a 4 a cerere de plată este necesar prima data să fie aprobată cererea de plată nr. 3.
PNRR reprezintă coloana vertebrală a eforturilor de dezvoltare e României pentru perioada următoare, pentru că vorbim de miliarde de euro bani europeni, însă întârzierile în implementarea sa ameninţă să anuleze beneficiile aşteptate.

FACIAS solicită autorităţile române să îşi asume responsabilitatea şi să facă demersurile necesare pentru accelerarea implementării PNRR, evitând astfel riscul pierderii miliardelor de euro alocate de Uniunea Europeană pentru redresarea ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici