FADERE: Restricţiile de muncă din Spania afectează de fapt jumătate dintre românii din această ţară

Restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Spania se aplică nu doar celor ajunşi acolo după 22 iulie 2011, ci şi multor altora care în prezent fie nu lucrează, fie muncesc la negru şi intenţionează să găsească un loc de muncă, dar nu sunt înscrişi ca fiind căutători de muncă, susţine FADERE.

538 afișări
Imaginea articolului FADERE: Restricţiile de muncă din Spania afectează de fapt jumătate dintre românii din această ţară

FADERE: Restricţiile de muncă din Spania afectează de fapt jumătate dintre românii din această ţară (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) anunţă, într-un comunicat de presă de joi, că deşi în Buletinul Oficial din 22 iulie în care sunt publicate restricţiile de muncă pentru români pe piaţa Spaniei se spune ca ele vor fi aplicate la fel ca în perioada 2007-2009, oficiile de muncă spaniole au primit un regulament conform căruia restricţiile îi vizează pe toţi românii care nu sunt înscrişi în registrele de muncă.

"Toţi românii din Spania care au avut un loc de munca şi l-au pierdut sau care nu s-au prezentat în timp de 15 zile la oficiul de muncă pentru a spune că sunt în căutarea unui loc de muncă, dar şi cei care nu au revenit la fiecare trei luni pentru a reînnoi această situaţie au pierdut total dreptul de muncă în Spania. Reamintim că înscrierea în registrele de muncă este opţională", scriu reprezentanţii FADERE, care afirmă că aceasta este forma în care oficiile de muncă din Spania au început să aplice restricţiile pe piaţa muncii pentru români.

Potrivit FADERE, această nuanţă schimbă total mesajul de fond al restricţiilor, ele ajungând astfel să se aplice nu doar celor care au venit în Spania după 22 iulie 2011, ci şi multor români care în aceste momente nu lucrează sau lucrează la negru şi intenţionează să găsească un loc de muncă, însă nu sunt înscrişi ca fiind în căutare de serviciu.

"Această măsură va afecta şi pe toţi copiii românilor din Spania care sunt studenţi sau elevi şi care urmază să termine şi să se angajeze. De asemenea, această masură îi va afecta şi pe toţi românii care au plecat în vacanţă în România şi care intenţionează să revină şi să lucreze", scriu cei de la FADERE, afirmând că "foarte mulţi" români care pleacă vara în ţară din Spania aleg să se "şteargă" din registrele oficiilor de muncă pentru a nu plăti cotizaţie pe durata concediului.

FADERE estimează că măsura astfel aplicată afectează mai mult de jumătate dintre românii care sunt în Spania de dinainte de 22 iulie 2011, astfel că organizaţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe un mesaj în care i-a rugat pe oficialii români să schimbe "mesajul eronat" publicat pe site-ul www.madrid.mae.ro, din care se înţelege că restricţiile nu îi vor afecta pe cei care sunt veniţi în Spania înainte de 22 iulie 2011, data la care au intrat în vigoare restricţiile impuse de statul spaniol pe piaţa muncii.

"Considerăm că este un abuz din partea autorităţilor spaniole care, după ce au transmis un mesaj în care spuneau că restricţiile nu îi vor afecta pe românii veniţi înainte de 22 iulie 2011, lasă pe stradă jumătate dintre românii care au lucrat legal şi care şi-au plătit impozitele către stat", se precizează în comunicatul FADERE.

Reprezentanţii organizaţiei au mai anunţat, în acelaşi comunicat, că vor trimite o scrisoare "Uniunii Europene" pentru a informa despre această "incoerenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici