Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piaţă, CNAS nu-şi asumă funcţionarea acestora

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informează farmaciile că pot opta pentru oricare aplicaţie de cititor de bare de pe piaţă, şi nu doar 2D, cum s-ar fi vehiculat, dar atenţionează că nu îşi asumă nicio răspundere faţă de funcţionarea şi rezultatele utilizării acestora.

204 afișări
Imaginea articolului Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piaţă, CNAS nu-şi asumă funcţionarea acestora

Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piaţă, CNAS nu-şi asumă funcţionarea acestora (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Conducerea CNAS şi dezvoltatorul soluţiei informatice aferente reţetei electronice au mai spus, într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că nu au recomandat şi nu recomandă vreo marcă anume de cititor de bare 2D sau o anume marcă pentru echipamentul informatic necesar furnizorului de servicii medicale şi de medicamente.

"Pentru evitarea speculaţiilor privind necesitatea utilizării unui anume tip de cititor de bare 2D, necesar farmaciilor pentru accesarea datelor de pe reţeta electronică, facem următoarele precizări: Sistemul Informatic pentru Reţeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaţionale publice. Acest sistem nu impune o anumită soluţie tehnică hardware pentru realizarea inscripţionării şi a citirii codurilor de bare 2D. Astfel fiecare farmacie care eliberează medicamente compensate şi, la rândul lor, producătorii de soluţii informatice pentru aceste farmacii pot utiliza orice model de cititor de coduri de bare 2D disponibil pe piaţă, cât timp acesta suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) - un standard internaţional larg utilizat pentru acest tip de coduri", arată CNAS, în comunicat.

Totodată, CNAS a precizat, în legătură cu aplicaţiile destinate farmaciilor, că avizele acordate pentru aplicaţiile de farmacie, avize acordate până în 2006, nu mai au aplicabilitate şi nu mai sunt necesare, fiind valabile doar până la intrarea în exploatare a Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI).

"Farmaciile, în consecinţă, pot opta, în continuare, pentru oricare aplicaţie disponibilă pe piaţă, CNAS neavând însă nici o răspundere faţă de comportamentul şi rezultatele aplicaţiilor de pe piaţă utilizate de farmacii", a conchis sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici