Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie

Colegiul Farmaciştilor din România atenţionează autorităţile asupra faptului că situaţia în acest sector se agravează, iar farmaciile vor rămâne fără bani în luna aprilie, în condiţiile în care noua legislaţie nu a intrat în vigoare.

17 afișări
Imaginea articolului Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie

Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie (Imagine: Mediafax Foto)

"Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie întrucât aceştia se termină. Nu ştim ce surprize rezervă contractul cadru, pentru că acesta nu a fost încă aprobat. 90 de farmacii au intrat în faliment la sfârşitul lui 2009, iar 30% în ianuarie 2010 erau în insolvenţă", a declarat, marţi, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

Ea a spus că de ani de zile există o relaţie specială între medicul de familie şi anumite farmacii, pe care autorităţile vor să o legalizeze din 2010. "Există medici de familie care trimit bolnavii la anumite farmacii. De asemenea, există medici de familie care prescriu reţete şi merg personal cu ele la farmacii, la sfârşitul lunii. Introducerea noţiunii de farmacie de familie în noul contract cadru pentru acordarea asistenţei medicale în 2010 va legaliza relaţia medicului de familie cu anumite farmacii", a mai spus Clara Popescu.

Conducerea Colegiului Farmaciştilor din România spune că deja la Braşov Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a trimis un email prin care atenţionează că nu se mai eliberează medicamente compensate şi gratuite.

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) i-a atenţionat pe farmacişti să-şi pună bani deoparte pentru programele naţionale, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, profesorul Dumitru Lupuleasa.

El a precizat că organizaţia pe care o reprezintă a elaborat o platformă pentru reformarea sistemului, document care va fi înaintat Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

De asemenea, pacienţii prezenţi la conferinţa Colegiului Farmaciştilor au spus că situaţia privind aprovizionarea cu medicamente este din ce în ce mai dificilă, pentru prima dată bolnavii HIV/SIDA primind tratamentul de la Institutul "Matei Balş", pentru o singură săptămână.

"Cele mai mari probleme privind medicaţia HIV/SIDA a apărut în zona Moldovei - Piatra Neamţ, Vaslui, Suceava", a spus preşedintele UNOPA, Cristian Roşu.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor a subliniat încă o dată faptul că situaţia în sisterm este dramatică şi "responsabilă de aceasta este nu numai criza, dar şi risipa din sistem".

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, declara, în 11 martie, că nivelul colectărilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost cu 22 la sută mai mic decât cel prognozat de Ministerul Finanţelor pentru luna februarie, motiv pentru care vor fi dificultăţi legat de plata furnizorilor de servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici