Fata de 13 ani care a murit după o operaţie de apendicită suferea de miocardiopatie acută

Fata de 13 ani, din oraşul prahovean Mizil, care a murit după o operaţie de apendicită, suferea de miocardiopatie acută, malformaţie cardiacă ce a declanşat o insuficienţă cardio-respiratorie care a provocat şi un edem pulmonar, relevă rezultatele preliminare ale necropsiei.

108 afișări

Medicii legişti ploieşteni au stabilit, în urma necropsiei, că adolescenta avea o miocardiopatie acută, care a declanşat o insuficienţă cardio-respiratorie ce a provocat şi un edem pulmonar, plămânii pacientei umplându-se cu apă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit dr. Gerard Sima, de la Serviciul Medico-Legal Prahova, din fişa pe care a primit-o de la Mizil reiese că pacienta a fost supusă analizelor specifice care se fac înaintea operaţiei, dar nu rezultă dacă i-au fost făcute şi testele specifice depistării afecţiunilor cardiace.

"Concluziile preliminarii după efectuarea examenului toxicologic arată că moartea nu a fost violentă, iar boala de inimă s-a relevat la aproximativ o oră după operaţie. Am făcut examenul toxicologic, urmează să vedem şi concluziile examenului histopatologic, este o miocardiopatie acută şi, după părerea mea, suplimentul de anestezic făcut nu a putut influenţa decesul. Este o boală de inimă acută care s-a declanşat după operaţie, când i s-au făcut oxacilină gentamicină, antibiotice preventive, dar toate procedurile şi manevrele, au fost făcute în timp, deci nu avem nicio cauză exterioară care să ne spună nouă că ar putea fi cauza morţii", a declarat dr Gerard Soma, de la Serviciul Medico-Legal Prahova.

Sursa citată a precizat că plămânii fetei erau plini de apă şi că adolescenta a suferit şi un edem pulmonar, explicând că, în momentul când inima nu mai lucrează, plămânii se umplu cu apă şi înlocuiesc aerul.

"Concluziile noastre mai arată că i s-a făcut anestezie superficială, nu era o operaţie de anvergură, iar cantitatea de anestezic se stabileşte în funcţie de greutate, fata era mai corpolentă pentru înălţimea de 1,62 m, cred că nu făcea sport, întrucât la orele de sport s-ar fi văzut afecţiunea cardiacă. Am înţeles că o ocroteau acasă, nu făcea efort, nu o puneau la muncă deoarece era cea mai mică", a mai declarat dr Gerard Soma, de la Serviciul Medico Legal Prahova.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova a început o anchetă în acest caz, iar primele concluzii arată că nu există greşeli administrative sau de procedură.

"Noi urmărim evenimentul din punct de vedere adiministrativ şi al procedurilor, urmărim evenimentul din punct de vedere administrativ. Fiecare pacient are o fişă medicală, iar noi am vrut să vedem dacă există acordul scris al familiei. Familia şi-a dat acordul, fata nu avea 14 ani şi s-a cerut acordul familiei pentru operaţie, iar această anchetă se va finaliza în urma examenului anatomo-patologic, rezultatul acesteia fiind pus la dispoziţia Colegiului Medicilor Prahova pentru concluziile finale. Din punctul nostru de vedere, s-au respectat procedurile, iar evenimentul a decurs normal şi nimic din ceea ce s-a întâmplat înainte, în timpul şi după operaţie nu anunţa tragedia", a declarat dr Cristian Vintilescu, directorul ASP Prahova.

Preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, dr. Simona Schnelbach, a precizat că imediat după apariţia cazului membrii colegiului s-au autosesizat şi că, în acest moment, nu există încă o concluzie.

"Urmează să îi audiem pe toţi cei care au participat la actul medical în acest caz, strângem acte şi nu putem discuta despre un verdict decât după ce vom vedea şi rezultatele examenului histopatologic", a conchis dr. Simona Schnelbach.

Adolescenta a murit, marţi, la Spitalul Orăşenesc din localitate, la zece minute după ce a fost scoasă din sala de operaţii, unde fusese supusă unei operaţii de apendicită acută, şi dusă în Secţia de Terapie Intensivă a spitalului.

Potrivit doctorului Romeo Mărgărit, directorul medical al Spitalului orăşenesc Mizil, fetei i s-a făcut brusc rău, intrând în stop cardiorespirator, iar asistentele şi medicii care erau de serviciu au încercat să o resusciteze, dar eforturile acestora au fost zadarnice.

Familia fetei i-a acuzat însă pe medici că nu şi-au dat toată silinţa pentru a salva viaţa fetiţei şi au anunţat că se vor adresa Colegiului Medicilor Prahova pentru efectuarea anchetei în acest caz.

"Nu şi-au dat interesul, copilul nu merita soarta asta, le-am dus fetiţa pe picioare şi acum e moartă. O să vedem cine e vinovat şi să răspundă, dacă e din cauza lor, copilul a murit nevinovat, cu zile", a declarat Tudor Aron, tatăl fetiţei.

În replică, doctorul Romeo Mărgărit, directorul medical al Spitalului orăşenesc Mizil a mai precizat că fetiţa "a fost tratată bine, medicii şi-au dat silinţa şi au făcut tot ce-au putut ca să o salveze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici