Federaţia Editorilor din România: CNSC a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte valabile la licitaţia pentru manuale şi a favorizat companiile câştigătoare

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare, la licitaţia pentru manuale, spune Federaţia Editorilor din România (FER), prezentând decizia consiliului.

512 afișări
Imaginea articolului Federaţia Editorilor din România: CNSC a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte valabile la licitaţia pentru manuale şi a favorizat companiile câştigătoare

FER: CNSC a constatat că MEN a eliminat oferte valabile şi a favorizat companiile câştigătoare

"CNSC constată că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare", spune FER într-un comunicat, prezentând şi decizia prin care CNSC a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg. În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective în condiţii egale cu celelalte oferte, consideră federaţia.

În opinia FER, "cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se şcolilor şi publicului larg, înaintea finalizării procedurilor de licitaţie, drept câştigători".

În acelaşi timp, FER respinge toate acuzaţiile făcute de unii politicieni la adresa muncii şi corectitudinii editurilor producătoare de manuale şcolare.

"Anual, editurile de profil furnizează şcolii româneşti milioane de exemplare de manuale la un preţ mediu de 2,35 lei/exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri. Acest preţ derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport şi de drepturi de autori şi în nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renunţat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru şcoala românească, pentru specialiştii din edituri şi pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri", se spune în comunicatul FER.

De asemnea, FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.

"O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine", mai spun reprezentanţii editorilor.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

După ce a admis trei contestaţii şi şase în parte, CNSC a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor, astfel că elevii claselor I şi a II-a nu au manuale, în condiţiile în care noul an şcolar a început pe 15 septembrie.

Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

În prima zi de şcoală, ministrul Remus Pricopie a promis că manualele digitale "vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora", şi a avertizat profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici