Federaţia "Spiru Haret" cere sesizarea CC în cazul ordonanţei privind eşalonarea restanţelor salariale

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" consideră că OUG 18/2010 privind amânarea plăţii unor drepturi salariale câştigate în instanţă este neconstituţională şi a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ.

85 afișări
Imaginea articolului Federaţia "Spiru Haret" cere sesizarea CC în cazul ordonanţei privind eşalonarea restanţelor salariale

Membri ai Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" consideră că Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 18/2010 prin care se suspendă în acest an plata tuturor sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar este neconstituţională.

"În opinia noastră este mai mult decât evident că Executivul a încălcat mai multe principii instituite de Legea fundamentală (principiul separaţiei puterilor în stat, accesul la justiţie, egalitatea pentru toţi a justiţiei - şi exemplele ar putea continua)", susţin reprezentanţii Federaţiei "Spiru Haret" într-un comunicat de miercuri.

În aceste condiţii, Federaţia "Spiru Haret" s-a adresat Avocatului Poporului, solicitându-i sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG 18/2010.

"În egală măsură am solicitat Avocatului Poporului ca, în măsura în care apreciază că argumentele prezentate de noi nu justifică sesizarea Curţii Constituţionale, să identifice, în virtutea rolului activ pe care îl are în protejarea intereselor cetăţenilor României (între care se numără şi salariaţii din învăţământ - beneficiari ai hotărârilor judecătoreşti a căror executare a fost suspendată, în mod abuziv, de către Executiv), alte motive care să îi permită să se adreseze Curţii Constituţionale şi să procedeze, din oficiu, la sesizarea acesteia cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr 18/2010", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" precizează că prin OUG 18/2010 salariaţii din învăţământ se află în imposibilitatea de a beneficia şi de reparaţiile dispuse de instanţele de judecată, în condiţiile în care le-au fost diminuate veniturile şi au pierdut unele drepturi consacrate de ani de zile în legislaţie şi în contractele colective de muncă.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ spuneau, la sfârşitul săptămânii trecute, că OUG 18/2010 este încă un motiv de a declanşa formele de protest, în paralel cu demersuri pentru atacarea acestei ordonanţe la Curtea Constituţională.

Potrivit OUG 18/2010, restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013. Astfel, sumele reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar prin hotărâri judecătoreşti şi devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010 vor fi eşalonate la plată în următorii trei ani, urmând ca în 2011 să fie plătit 34% din valoarea titlului executoriu, în 2012 să fie achitat 33% din valoarea titlului, iar în 2013 să fie acordat restul de 33% din valoarea titlului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici