Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală din 18 noiembrie

Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală anunţată în 18 noiembrie, atenţionând că vor relua protestele dacă, după instalarea viitorului Guvern, legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată.

43 afișări
Imaginea articolului Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală din 18 noiembrie

Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală din 18 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în urma consultării sindicatelor afiliate, au ajuns la concluzia că greva generală programată în 18 noiembrie trebuie amânată, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Liderilor federaţiilor "Spiru Haret", Alma Mater, FSLI şi FEN atenţionează că, în situaţia în care, imediat după instalarea noului Guvern, Legea nr. 221/2008 care prevede majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată cu începere de la data de 1 octombrie 2008, se va declanşa greva generală.

Sindicaliştii consideră că decizia Curţii Constituţionale, din 12 noiembrie, de neconstituţionalitate a OUG 136/2008 dă speranţa că şi articolul I punctul 2 din OUG 151/2008 va fi declarat neconstituţional, situaţie în care Legea 221/2008 "va deveni operaţională".

"Preşedintele României şi partidele parlamentare, cu excepţia celor aflate la guvernare, şi-au asumat angajamentul ferm că, imediat după alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la data de 1 octombrie 2008. Există riscul major ca grevei generale din învăţământ să i se dea o conotaţie politică, având în vedere faptul că partidele politice sunt în plină campanie electorală", a declarat Cornea.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a afirmat, vineri, pentru MEDIAFAX, că profesorii renunţă la greva generală "pentru că nu este acum momentul unui astfel de protest".

"Vrem să vedem dacă PSD sau PDL, care vor fi sigur în viitorul Guvern, se vor ţine de cuvânt, în sens contrar vom bloca anul şcolar", a precizat Bobulescu.

Sindicatele din educaţie sunt optimiste în ceea ce priveşte respingerea de către Curtea Constituţională şi a celei de-a doua ordonanţe a Guvernului de majorare graduală a salariilor profesorilor cu 28 la sută în două tranşe, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că prin decizia luată, miercuri, Curtea Constituţională trebuie felicitată, afirmând că este foarte încântat de horărâre.

"Curtea Constituţională, în situaţia actuală, arată tuturor că legea trebuie să fie respectată de toţi, şi nu după bunul plac al unora. Este foarte clar că, prin această respingere, Curtea a arătat că instituţiile statului trebuie respectate şi Guvernul nu este deasupra tuturor", a precizat Isvoranu.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a precizat că speră ca şi ultima ordonanţă a Guvenului privind majorarea salariilor profesorilor cu 28 la sută în două tranşe în 2009 să fie declarată neconstituţională de Curte.

FSLI şi "Spiru Haret" au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului aprobate luni prin care s-a decis majorarea graduală a salariilor cadrelor didactice cu până la 28 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici