Federaţiile studenţilor cer autorităţilor să ia atitudine în cazul "Spiru Haret"

Două federaţii studenţeşti spun că vor face tot posibilul să apere drepturile sutelor de mii de studenţi din sistemul de învăţământ de stat care sunt nedreptăţiţi din cauza situaţiei Universităţii "Spiru Haret" şi cer autorităţilor să ia atitudine.

22 afișări
Imaginea articolului Federaţiile studenţilor cer autorităţilor să ia atitudine în cazul "Spiru Haret"

Federaţiile studenţilor cer autorităţilor să ia atitudine în cazul "Spiru Haret" (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) menţionează într-o scrisoare către Preşedinţie, Guvern, Parlament, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în învăţământul Superior, Parlamentul European, universităţile din România şi partidele politice că vor depune toate diligenţele astfel încât Comisia Europeană să ia act de neregulile din această instituţie.

Cele două federaţii, semnatare ale pactului pentru Educaţie, colaboratori şi membri în toate comisiile pentru Educaţie din cadrul Guvernului României şi al Preşedinţiei, susţin că sunt "preocupate şi totodată indignate de situaţia în care o universitate particulară din România a ajuns să funcţioneze".

"Primim tot mai multe semnale de la membrii noştri despre neregulile din această instituţie. Suntem îngrijoraţi de lejeritatea cu care se promovează examenele. Suntem consternaţi de numărul foarte mare de studenţi înmatriculaţi. Vă avertizăm că diplomele noastre riscă să nu mai fie recunoscute în străinătate. Nu vrem să fim asimilaţi unui învăţământ de proastă calitate. Vrem să fim mândri că studiem în România. Conştienţi de faptul că Romania trebuie să aibă un învăţământ de calitate, credem în promisiunile dumneavoastră de a realiza acest lucru, şi vă asigurăm de tot sprijinul nostru. Însă dorim să subliniem faptul că aşa nu se mai poate, doamnelor şi domnilor interlocutor, luaţi atitudine!", arată studenţii în scrisoarea către autorităţi.

Studenţii spun că nu se poate ca în România europeană să existe două legi separate, una pentru învăţământul de stat şi una pentru cel particular.

"Nu este posibil ca în sistemul de învăţământ din Romania să mai existe încă universităţi în care studenţii să nu frecventeze cursurile şi seminariile şi totuşi să promoveze cu nota 10. Este inadmisibil ca o singură universitate să şcolarizeze tot atâţia studenţi cât tot învăţământul de stat la un loc", subliniază cele două federaţii.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici