Femeile însărcinate au nevoie de analize gratuite. Jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore şi hipertensiune

  • Mortalitatea infantilă în România este de două ori mai mare decât media UE.
  • La fiecare 5 ore moare un copil mai mic de 1 an din cauza prematurităţii.
  • Jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore şi hipertensiune.
  • Ioana, mama a doi copii a optat pentru setul complet de analize în prima sarcină.
400 afișări
Imaginea articolului Femeile însărcinate au nevoie de analize gratuite. Jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore şi hipertensiune

Femeile însărcinate au nevoie de analize gratuite. Jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore şi hipertensiune

Un copil sănătos are nevoie de o mamă sănătoasă, iar analizele prenatale pot decide soarta întregii familii. 
 
După s-a dovedit că în România rata motalităţii infantile este de două ori mai mare decât în UE, gratuitatea analizelor pentru femeile gravide este un subiect dezbătut într-o propunere legislativă.
 
Momentan, mamele plătesc zeci de mii de lei dacă vor să facă setul de analize care să indice starea fătului.
 
Ioana are doi copii şi a procedat diferit în fiecare sarcină. 
 
La primul copil am făcut toate analizele sugerate de medic, la al doilea doar trei ecografii, un set de analize de sânge. Cred că ar fi o idee foarte bună ca mamele să beneficieze de acest set gratuit de analize”, a spus Ioana Lungociu, mamă.
 
Inainte de naşterea primului copil Ioana a primit o veste care a speriat-o şi a fost nevoită să ceară şi a două opinie. În alte cazuri, din cauza rezultatelor eronate a analizelor, din păcate, unele sarcini ajung să nu fie duse la final, de teamă ca bebeluşul să nu aibă probleme după naştere.
 
„Mi s-a spus în luna a 8-a cu primul copil  că nu voi putea naşte natural, lucru care nu a fost adevărat şi asta m-a făcut să mă duc la un alt medic ginecolog şi să verific”, a completat aceasta.
 
Maria, neonatolog, este pentru gratuitatea analizelor necesare în timpul naşterii. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore şi hipertensiune. 
 
„Nu ajung să fie văzute de un obstretician sau să-şi facă investigaţii şi pur şi simplu vin să nască cu tot felul de patologii fie infecţioase, fie patologii malformative care afecteză ulterior calitatea vieţii nou născutului”, a spus Maria Stamatin, neonatolog.
 
Introducerea măsurii de prevenţie stimulează prezentarea precoce la consultul prenatal şi monitorizarea corespunzătoare a sarcinii pentru a asigura la timp tratamentul adecvat.
 
„Legea pentru femeile gravide asigură prioritatea la analize şi la medicii de familie şi la accesul în spitale. De multe ori această prioritate le este refuzată. Li se spune că nu mai este buget disponibil, să aştepte cu lunile”, a spus Oana Toiu, liderul comisiei de muncă şi protecţie socială.
 
România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri. În total, există 23 de unităţi medicale de nivel 3, dintre care 9 în Bucureşti.
 
 
 
 
 
 
.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici