FEN a sesizat organismele internaţionale referitor la problema salariilor

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a sesizat Organizaţia Internaţională a Muncii şi Consiliul Europei în legătură cu problema majorării salariilor din învăţămînt şi cere aplicarea Legii 221/2008 care prevede majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

20 afișări
Imaginea articolului FEN a sesizat organismele internaţionale referitor la problema salariilor

FEN a sesizat organismele internaţionale referitor la problema salariilor (Imagine: Mediafax Foto)

FEN doreşte ca prin acţiunile demarate pe plan naţional şi internaţional să "demonstreze ilegalitatea OUG 151/2008 - emisă de Guvernul Tăriceanu - şi a OUG 1/2009 - emisă de Guvernul Boc", cerând aplciarea Legii 221/2008, "singurul act normativ valabil", susţine Federaţia într-un comunicat remis, miercuri.

"Demersul nostru are ca scop şi realizarea plăţii retroactive a drepturilor salariale prevăzute de Legea 221/2008, începând cu data publicării acesteia şi pe viitor. În situaţia în care, în instanţele de judecată naţionale, cauza va fi respinsă, fiind uşor de previzionat amestecul politic, FEN va depune o acţiune civilă şi la Tribunalul de la Haga”, a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN.

Totodată, FEN a sesizat Organizaţia Internaţională a Muncii şi Consiliul Europei, cărora le-a cerut "deschiderea, prin procedură de urgenţă, a verificării activităţii Guvernului Românei”, a adăugat Constantin Ciosu.

Marţi, reprezentanţii FEN, alături de cei ai FSLI, ai "Spiru Haret" şi ai "Alma Mater" au suspendat negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură de învăţământ.

Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie susţineau, într-un comunicat de marţi, că motivele care au stat la baza suspendării se referă la nerespectarea de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a obligaţiei prevăzute de Legea nr. 130/1996 privind negocierea Contractului colectiv de muncă, respectiv de a pune la dispoziţia federaţiilor sindicale o serie de informaţii care să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru.

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei "Alma Mater", materialele trebuiau puse la dispoziţia partenerilor sociali încă de la jumătatea lunii ianuarie 2009.

Citeşte şi:

Patru federaţii sindicale din învăţământ au suspendat negocierea Contractului colectiv de muncă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici