FEN acuză MECI că a cerut inspectoratelor să reducă posturile cu 4% fără consultarea sindicatelor

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) acuză MECI că a trimis inspectoratelor şcolare o adresă prin care se cere reducerea posturilor cu 4%, ceea ce ar duce la disponibilizarea a 20.000 de angajaţi, decizia fiind luată fără consultarea partenerilor sociali.

14 afișări
Imaginea articolului FEN acuză MECI că a cerut inspectoratelor să reducă posturile cu 4% fără consultarea sindicatelor

FEN acuză MECI că a cerut inspectoratelor să reducă posturile cu 4% fără consultarea sindicatelor (Imagine: Attila Szavuj/Mediafax Foto)

FEN avertizează Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) că prin ultimele decizii trimise în teritoriu încalcă grav parteneriatul social şi acordul semnat cu sindicatele din învăţământ, în luna mai.

"Ecaterina Andronescu a ajuns să se comporte ca un dictator şi ia decizii de una singură. După ce în urmă cu câteva zile inspectoratele au primit o adresă prin care li se cerea să refacă planurile de şcolarizare astfel încât să primeze criteriul economic, ministerul a remis, joi, în teritoriu o nouă adresă prin care le precizează numărul de norme în care trebuie să se încadreze, şi asta fără consultarea partenerilor sociali", spune secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat într-un comunicat de vineri al federaţiei.

În opinia lui Ciosu, ultima hotărâre prevede reducerea cu aproximativ patru procente a numărului de posturi din învăţământ, ceea ce ar duce la o disponibilizare a circa 20.000 de angajaţi.

"În cazul în care Ecaterina Andronescu va continua cu această politică riscăm să ne întoarcem la învăţământul din perioada comunistă în care au învăţat doamna ministru şi cei care o garantează. În condiţiile în care se vorbeşte despre descentralizare, ministrul impune un număr de norme pentru fiecare judeţ indiferent de condiţiile în care se desfăşoară activitatea în teritoriu. Este o decizie dictatorială specifică regimurilor totalitare, nefundamentată pe realitate. Îi reamintim doamnei ministru că în aprilie a declarat că nu acceptă niciun fel de reduceri de personal în învăţământ. Înţelegem, de asemenea, de ce membri ai Guvernului au refuzat cu îndârjire ca în acordul semnat pe 6 mai să fie stipulat expres că personalul din învăţământ nu va fi afectat de reduceri", a declarat Constantin Ciosu.

Ciosu este de părere că prin aceste decizii vom ajunge din nou la clase cu 35-40 de elevi, nemaiputând vorbi despre calitatea cerută de toţi actorii actului educaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici