FEN cere demisia lui Andronescu din cauza ordinului privind funcţiile de conducere

FEN susţine că ordinul ministrului Educaţiei potrivit căruia detaşările pentru funcţiile de conducere nu mai sunt făcute de inspectorii şcolari generali, ci prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor este o măsură de epurare politică şi cere demisia Ecaterinei Andronescu.

25 afișări
Imaginea articolului FEN cere demisia lui Andronescu din cauza ordinului privind funcţiile de conducere

Constantin Ciosu, secretar general al FEN (Imagine: Attila Szavuj/Mediafax Foto)

"Federaţia Educaţiei Naţionale protestează faţă de decizia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a anula toate numirile de directori şi inspectori cu delegaţie pentru anul şcolar 2009-2010 şi îi cere premierului Emil Boc demiterea iniţiatorului acestui ordin prin care se încalcă flagrant prevederile legilor în vigoare", informează, joi, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), într-un comunicat.

Constantin Ciosu, secretar general al FEN, citat în comunicat, declară că prin acest ordin se încalcă orice principiu al descentralizării şi al autonomiei.

"Graba cu care ministrul Ecaterina Andronescu vrea să facă această verificare este mai mult decât suspectă încălcând orice principiu al descentralizării şi al autonomiei. În plus, acest ordin produce efecte retroactive anulând, prin articolul 3, alin.2, orice alte prevederi legale. Această măsură este de fapt una de epurare politică prin care se încearcă acoperirea acestor funcţii cu oameni de partid şi nu cu cei performanţi. Ministrul Educaţiei, pentru a-şi rezolva clientela politică, se face că uită principiile juridice de drept conform cărora un ordin de ministru nu poate anula în nici un caz prevederile unei legi organice", susţine Constantin Ciosu.

Secratarul general al FEN solicită premierului Emil Boc să analizeze oportunitatea şi legalitatea acestui ordin.

"Plasarea deasupra legii o scoate pe doamna ministru de fapt în afara legii şi a Guvernului, motiv pentru care îi solicităm premierului Boc să analize opotunitatea şi legalitatea acestui ordin şi să ia măsurile care se impun", potrivit lui Ciosu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici