Andronescu modifică o lege pentru a putea numi directori de şcoli

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.

195 afișări
Imaginea articolului Andronescu modifică o lege pentru a putea numi directori de şcoli

Andronescu modifică o lege pentru a putea numi directori de şcoli (Imagine: Mediafax Foto/Octav Ganea)

Ordinul, emis miercuri de Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.

Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".

În ordinul ministrului se mai precizează că din aceeaşi dată "se abrogă prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere sau de îndrumare şi control" şi că la intrarea în vigoare a ordinului încetează toate detaşările pentru funcţiile de conducere din unităţile învăţământului preuniversitar de stat dispuse pentru anul şcolar 2009-2010, prin decizie a inspectorului şcolar general.

Ordinul prevede că în termen de 48 de ore inspectoratele şcolare vor transmite Ministerului Educaţiei lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detaşare pentru funcţiile de conducere din unităţile şcolare.

Potrivit Statutului cadrului didactic, inspectorul şcolar general are dreptul de face numiri cu delegaţie pentru funcţiile de director sau director adjunct al unităţilor de învăţământ.

Surse din ISJ Suceava au declarat corespondentului MEDIAFAX că în condiţiile actualului ordin de ministru prin care se aborgă prevederi legale, pentru un număr de 106 directori de şcoli din judeţ numiţi cu delegaţie încetează detaşarea, iar unităţile şcolare respective nu mai au conducere.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat că va susţine, joi, o conferinţă de presă pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici