Festivalul Iei la Iaşi: Concert maraton de muzică populară şi sute de oameni prinşi în hore | FOTO

Sute de persoane au dansat, duminică, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Iei – RomânIa Autentică. Iubitori de tradiţii din întreaga ţară, dar şi din Statele Unite, au participat la sărbătoarea care celebrează cămaşa tradiţională românească.

520 afișări
Imaginea articolului Festivalul Iei la Iaşi: Concert maraton de muzică populară şi sute de oameni prinşi în hore | FOTO

Festivalul Iei la Iaşi: concert maraton de muzică populară şi sute de oameni prinşi în hore

La Iaşi, Festivalul Iei a reunit, duminică, în faţa Palatului Culturii, iubitori de tradiţii veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate.

Pe scena din centrul Iaşului a răsunat muzica populară, iar participanţii s-au prins în hore immense, deşi afară erau peste 30 de grade Celsius.

Printre cei care s-au bucurat de concertul de muzică populară s-a numărat şi Mariana Iacobescu, o româncă stabilită de mulţi ani în Statele Unite. Purta o ie albă cu modele albastre, pe care şi-a cumpărat-o chiar din New York.

„Este o sărbătoare minunată, avem foarte mulţi ieşeni dornici de muzică populară, de voie bună, de distracţie. Ia mea este cumpărată din New York, SUA. Acolo locuiesc, acum am venit acasă în vizită. Am participat şi acolo, în mai, la festivalul românesc din Manhattan”, a declarat Mariana Iacobescu.

După ce a ieşit la pensie acum zece ani, Eugenia Apetrei, o altă participantă la festival, s-a apucat să coasă ii. Nimic din ce găsea în magazine nu îi plăcea, aşa că a vrut să îşi croiască şi să îşi brodeze propria cămaşă tradiţională.

„Am luat cărţi, am început să învăţ cum se lucrează, cum se confecţionează şi m-am apucat de făcut ii de la zero. Am făcut pentru toată familia şi acum mai am 23 de ii deja lucrate. Aş vrea să fac o expoziţie cu vânzare pentru copiii bolnavi”, a spus Eugenia Apetrei.

Cei mici au fost şi ei îmbrăcaţi în port popular. Deşi are doar şase luni, pe Nicole a îmbrăcat-o mama ei într-o ie foarte specială.

„Sărbătorim ziua iei, ne bucurăm de spectacol şi de vremea bună. Ia celei mici este cadou de la nănuţa ei, care la rândul ei o are de la mama ei şi de fiecare dată când avem ocazia o purtăm”, a spus o mămică venită la spectacol cu fetiţa de şase luni. Iar naşa celei mici purta şi ea o cămaşă brodată manual.

„Port această ie în memoria bunicii mele. A fost cusută de mâinile ei, când era tânără. Am găsit-o în pod, cumva aruncată, am luat-o acasă fără să ştie bunica şi apoi am zis că o voi purta de fiecare dată când e ziua bunicii şi atunci când am evenimente importante în viaţa mea. Aşa duc mai departe tradiţia”, a povestit Carmen, o tânără de 30 de ani.

Festivalul RomânIa Autentică nu a înseamnat doar un concert de muzică populară, ci şi o reîntâlnire cu cei care ştiu cel mai bine să coase cămăşile tradiţionale.

Zeci de meşteri populari din toată ţara au venit să le reamintească ieşenilor cum trebuie să arate o ie autentică.

Cămăşi româneşti vechi chiar de 100 de ani a adus la vânzare, din comuna Mihai Viteazul, judeţul Botoşani, şi Maria Zoiţeanu.

Femeia a adunat ii-le de la bătrânele din sat şi acum speră să le vândă, deşi cere pe ele 1.000 de lei. „Nu cumpără lumea de astea, cumpără de alea chinezeşti, pentru că sunt ieftine. Eu le zic bluze, pentru că sunt bluze. Ii-le presupun o muncă migăloasă, un material fin şi transpunerea modelului exact pe fir”, a explicat Maria Zoiţeanu, meşter popular.

Despre cămăşile din zona comunei sale, femeia spune că modelele au culori pastelate, tocmai pentru a a-i înveseli pe cei care le poartă. „Sunt culori vesele pentru că omul avea destule necazuri şi măcar îmbrăcămintea să îi fie veselă, să mai uite de cele rele. În ii femeile îşi coseau dorurile, sentimentele, îşi făceau poate şi o rugăciune”, a povestit Maria Zoiţeanu.

Pe scena din faţa Palatului Culturii au urcat zeci de artişti de muzică populară, printre care Ştefan Pintilie, Cristinel Iordăchioaia, Biatrice Duca, Laura Lavric şi Alexandru Brădăţan.

Petrecerea se încheie cu un recital al maestrului Nicolae Botgros alături de orchestra „Lăutarii” şi Ion Paladi, Viorica Macovei, Constantin Bahrin, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Tatiana Jacot şi Ion Macovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici