Fifor: Intenţia este ca România să devină hub regional în industria de apărare / România să pună pe agenda summit-ului NATO situaţia complexă de la Marea Neagră

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, susţine că intenţia autorităţilor este ca România să devină un hub regional în industria de apărare, astfel încât să fie ”refuncţionalizate” foarte multe dintre capacităţile acestei industrii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1005 afișări
Imaginea articolului Fifor: Intenţia este ca România să devină hub regional în industria de apărare / România să pună pe agenda summit-ului NATO situaţia complexă de la Marea Neagră

Fifor: Intenţia este ca România să devină hub regional în industria de apărare

Mihai Fifor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, că există interes extrem de mare ca foarte mult din 2% din PIB alocat pentru Apărare să se întoarcă în industria naţională de apărare.

„Există o iniţiativă depusă la Senat pentru preluarea de către Ministerul Apărării Naţionale a industriei de apărare din subordinea Ministerului Economiei. Este interes extrem de mare ca foarte mult din 2% din PIB alocat pentru Apărare să se întoarcă în industria naţională de apărare. România nu a plecat la cumpărături cu banii din la buget, România doreşte să investească în industria de apărare astfel încât să refuncţionalizăm foarte multe dintre capacităile acestei industrii. Intenţia este ca România să devină un hub regional pentru industria de apărare”, a spus Fifor.

Acesta a subliniat că a avut, marţi, discuţii în Croaţia cu ministrul Apărării, cu cel al Economiei şi cu premierul croat, astfel încât capabilităţile de apărare achiziţionate de Croaţia să poată fi deservite de industria românănească de apărare, pe partea de mentenanţă.

„Avem capacitatea să facem lucrul acesta. Sunt discuţii avansate ca, îmreună cu parteneri regioali, să aplicăm pe programele UE să accesăm fonduri european pentru apărare”, a mai spus ministrul Apărării.

Fifor: România să pună pe agenda summit-ului NATO situaţia complexă de la Marea Neagră

România trebuie să pună pe agenda summit-ului NATO, care va avea loc în vară la Bruxelles, un subiect important şi anume situaţia complexă de la Marea Neagră, zonă unde Federaţia Rusă continuă să se întărească, declară ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Mihai Fifor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, într-o conferinţă de presă, că România este cel mai important furnizor de securitate de la Marea Neagră, iar împreună cu Polonia asigură echilibrul flancului estic al NATO.

”Vizita de la Divizia 4 Infanterie <Gemina> este una de pregătire pentru summitul NATO din această vară (de la Bruxelles – n.r.), ne interesează foarte mult ca în agenda summit-ului România să poată să pună un subiect important şi anume situaţia complexă de la Marea Neagră pe care Armata Română şi România ca aliat NATO trebuie să o gestioneze şi o face cu real succes. (…) Când spunem că România este cel mai important furnizor de securitate de la Marea Neagră nu spunem un lucru în van. Împreună cu Polonia asigurăm echilibrul flancului estic şi la Bruxelles România a ofertat pentru a deveni gazda unui comandament de 3 stele, lucru care ne-ar poziţia pe harta Alianţei ca jucător important în regiunea extrem de complicată a Mării Negre. După anexarea ilegală a Crimeei, Federaţia Rusă continuă să se întărească în această zonă, suntem atenţi la evoluţii pentru că România asigură cel mai important rol de descurajare şi protecţie prin capacităţile pe care le dezvoltă”, a spus Fifor.

Ministrul Apărării a participat, joi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu conducerea Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” şi va vizita Spitalul Militar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici