Film din cadrul Lunii LGBT, oprit cu huiduieli şi cântece religioase de 50 de manifestanţi - VIDEO

Proiecţia filmului "Copiii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right", programată miercuri seară la Muzeul Ţăranului Român în cadrul Lunii LGBT, a fost oprită de 50 de persoane, care au început să huiduie şi să cânte cântece bisericeşti, manifestarea homofobă fiind condamnată public de CNCD.

1368 afișări
Imaginea articolului Film din cadrul Lunii LGBT, oprit cu huiduieli şi cântece religioase de 50 de manifestanţi - VIDEO

Film din cadrul Lunii LGBT, oprit cu huiduieli şi cântece religioase de 50 de manifestanţi - VIDEO

Filmul "Copiii sunt bine-mersi" (2010), nominalizat la Oscar, ce spune povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening şi Julianne Moore, şi copiii acestora, făcea parte din programul Lunii LGBT, manifestare organizată anual de Asociaţia Accept pentru promovarea toleranţei şi respectării drepturilor minorităţilor sexuale.

Proiecţia programată la ora 18.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la Muzeul Ţăranului Român, nu a mai putut fi urmărită, după ce aproximativ 50 de persoane s-au ridicat de pe scaune şi au început să huiduie şi să cânte "Deşteaptă-te, române!" şi cântece bisericeşti, în sala de cinema, potrivit reprezentantei Asociaţiei Accept Irina Niţă şi înregistrărilor de la manifestare, postate online.

Irina Niţă a mai spus că nici reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, aflaţi la faţa locului, nici paznicii de la muzeu nu au intervenit, iar proiecţia a fost oprită.

Totodată, oamenii au fost chemaţi la această manifestare printr-un mesaj scris pe două panouri publicitare din Capitală. "Vino la Muzeul Ţăranului Român azi la ora 18.00! Ţi-ai vedea băieţelul...homosexual? Ţi-ai închipui fetiţa...lesbiană? Pe Olari şi la MŢR se fac nişte chestii", scrie pe un panou, amplasat lângă Colegiul Naţional "George Coşbuc".

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) "condamnă public manifestarile homofobe" care au avut loc miercuri, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul evenimentului Luna LGBT.

"Boicotarea şi împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conştiinţă, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi libertatea întrunirilor prevăzute în Constituţia României şi în tratatele internaţionale privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte", se arată în comunicat.

CNCD mai atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi internaţional.

Totodată, CNCD solicită instituţiilor abilitate să adopte măsurile necesare şi legale ca urmare a producerii acestui incident.

Primăria Sectorului 2, unde au fost amplasate afişele prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MŢR, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanţii primăriei mai precizează că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecţiei, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul.

"Am sunat imediat la poliţie, am cerut asistenţa poliţiei pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de poliţie, dar nu s-a instaurat ordinea şi proiecţia nu a mai avut loc", a declarat Niţulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme poliţia în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Acesta a adăugat că nu se cunoaşte identitatea celor aproximativ 50 de persoane care au participat la manifestaţie, dar că, cel mai probabil, sunt susţinători ai unor organizaţii religioase.

Directorul MŢR a mai spus că filmul care trebuia să fie difuzat în cadrul Lunii istoriei LGBT, eveniment ce se desfăşoară simultan în opt ţări din Europa, a fost difuzat anterior la postul naţional de televiziune. "Nu văd nicio problemă la acest film", a adăugat Niţulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici