Flash-mob împotriva cianurilor, la Cluj: Peste 50 de oameni s-au întins pe jos în centrul oraşului - FOTO

Peste 50 de persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană şi mineritului cu cianuri au stat, miercuri, întinse pe jos, timp de câteva minute, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a comemora victimele dezastrului de la Certej din 30 octombrie 1971, când 89 de persoane au murit.

462 afișări
Imaginea articolului Flash-mob împotriva cianurilor, la Cluj: Peste 50 de oameni s-au întins pe jos în centrul oraşului - FOTO

Flash-mob împotriva cianurilor, la Cluj: Peste 50 de oameni s-au întins pe jos în centrul oraşului (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

Cele peste 50 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Certej 1971 – 89 de morţi" şi "Certej fără cianuri".

În momentul în care au bătut clopotele Bisericii "Sfântul Mihail”, oamenii s-au întins pe jos, unii având flori pe piept.

Manifestarea a durat zece minute, iar la final cei prezenţi au aplaudat şi au scandat "Uniţi salvăm Roşia Montană" şi "Uniţi salvăm Munţii Apuseni".

Participanţii la flash-mob au format pe caldarâm, din lumânări, cuvântul "Certej".

Tudor Brădăţan, unul dintre participanţii la flash-mob, a spus că acţiunea a avut rolul de a comemora victimele accidentului de la Certej.

"Am dorit să facem această acţiune pentru a aduce aminte publicului despre accidentul minier de la Certej din 1971, care a fost muşamalizat de autorităţile comuniste. A fost cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii ’70, când au murit 89 de persoane în urma ruperii unui dig şi a alunecării unui munte de steril din iazul de decantare al minei Certej, judeţul Hunedoara. Ne-am adunat pentru a comemora victimele şi a trage un semnal de alarmă pentru că la Certej se pune din nou problema unui proiect de minerit, care va avea un impact la fel de devastator ca acela din 1971", a afirmat Brădăţan.

Dezastrul de la Certej (Hunedoara) a avut loc în 30 octombrie 1971, fiind provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere din localitate. În urma accidentului ecologic, 89 de persoane au murit, iar 76 au fost rănite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici