Florin Cioabă: Autorităţile din Italia au făcut o greşeală când le-au promis bani rromilor

Florin Cioabă, autointitulat rege al romilor, crede că autorităţile din Pavia (Italia) au greşit atunci când le-au promis romilor câte o mie de euro pentru a se întoarce în România şi estimează că zeci de mii de romi se vor duce în această ţară numai pentru a cere aceşti bani.

2 afișări
Imaginea articolului Florin Cioabă: Autorităţile din Italia au făcut o greşeală când le-au promis bani rromilor

Florin Cioabă: Autorităţile din Italia au făcut o greşeală când le-au promis bani romilor

"Cred că a fost o greşeală din partea celor din Italia, pentru că vor veni zeci de mii de romi să ia câte o mie de euro, aşa cum au făcut şi cu căsătoriile. Cred că nu ăsta era lucrul cel mai bun. Lucrul cel mai bun era să se găsească metode de a-i putea integra în societate în acele locuri, să găsească pentru ei o mai bună protecţie socială. Cred că ăsta era drumul, nu să le ofere bani. Cred că a fost o greşeală şi o să se trezească cu foarte mulţi rromi că o să vină să ia mia de euro", a declarat, marţi, la Sibiu, Florin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Romilor.

Cioabă estimează că zeci de mii de rromi se vor duce să ceară aceşti bani şi nu este exclus ca mulţi dintre ei să plece acum spre Italia doar pentru a primi acei bani cu care să se întoarcă în ţară.

Florin Cioabă declara, luni, la Sibiu, că autorităţile din România ar fi trebuit să se gândească la ce probleme va ridica integrarea în UE, făcând referire la deschiderea graniţelor, şi a spus că îşi doreşte înfiinţarea unor centre de ajutor pentru romii care migrează în state UE.

Florin Cioabă susţine că se gândeşte la cei care au ajuns în diferite state şi au rămas fără bani, iar autorităţile nu îi ajută cu nimic şi au ajuns pe mâna unor organizaţii care mai mult au profitat de ei.

Potrivit acestuia, o listă cu propuneri de îmbunătăţire a situaţiei rromilor din afara ţării şi detalii despre centrele de ajutor a fost trimisă în 5 august către Ministerul român de Externe, care le-a luat în dezbatere împreună cu ambasadorii României.

Florin Cioabă a mai spus că nu se poate şti cu exactitate numărul rromilor din România care se află în afara ţării, dar estimează că este vorba despre câteva zeci de mii.

Autorităţile din oraşul italian Pavia (Lombardia, nord) au propus acordarea sumei de o mie de euro fiecărui rrom de origine română care va accepta să fie repatriat, după evacuarea unei zone industriale ocupată abuziv de zeci de nomazi, a relatat cotidianul La Repubblica în pagina electronică.

Primăria din Pavia se confruntă cu o situaţie de criză generată de evacuarea, în urmă cu circa zece zile, a taberelor improvizate în fosta zonă industrială Snia, unde se stabiliseră de câţiva ani zeci de rromi de origine română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici