FLSI: Intrarea în vigoare a Legii educaţiei duce la distrugerea iremediabilă a sistemului

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că intrarea în vigoare de miercuri a Legii educaţiei duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie, urmând a fi reduse 15.000 de posturi şi a se modifica ciclurile de învăţământ fără să fie asigurată infrastructura necesară.

101 afișări
Imaginea articolului FLSI: Intrarea în vigoare a Legii educaţiei duce la distrugerea iremediabilă a sistemului

FLSI: Intrarea în vigoare a Legii educaţiei duce la distrugerea iremediabilă a sistemului (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Potrivit FSLI, ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a început de miercuri "să coordoneze marele experiment numit Legea Educaţiei Naţionale, transformându-ne pe noi toţi- profesori, elevi, părinţi- în simplii cobai de laborator".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că ziua de 9 februarie 2011, în care intră în vigoare Legea Educaţiei Naţionale, este momentul în care se pune în aplicare planul de «reformare», care în opinia noastră va duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie. Vă dăm câteva argumente: reducerea a 15.000 de posturi, începând cu acest an; modificarea ciclurilor de învăţământ, fără asigurarea infrastructurii necesare iar cei care vor absolvi nouă clase vor fi aruncaţi pe piaţa muncii, ca muncitori necalificaţi; concursul de titularizare la nivelul şcolii va provoca haos în sistem; reducerea drastică a veniturilor cadrelor didactice navetiste prin nedecontarea cheltuielilor de transport; minimalizarea rolului cadrelor didactice în luarea deciziilor majore privind procesul instructiv-educativ, din cauza structurii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ", arată FSLI, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

FLSI cere ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu să participe la discuţii cu membrii Biroului Operativ al federaţiei, "aşa cum i s-a mai solicitat într-o adresă oficială". Totodată, FSLI îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să participe la o întâlnire cu membrii Biroului Operativ pentru a-i prezenta neregulile din sistem.

"Îi vom solicita preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul existent între Guvern şi salariaţii din învăţământ, ca urmare a neaplicării unitare a hotărârilor judecătoreşti privind majorarea salarială prevăzută în Legea 221/2008", mai spune sursa citată.

Federaţia a hotărât să iniţieze un proiect legislativ prin care să modifice anumite prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, proces care este în plină desfăşurare. Totodată, i-a cerut premierului Emil Boc să emită un act normativ prin care să reglementeze aplicarea unitară a Legii 221/2008, ţinând cont că majoritatea sindicatelor au obţinut în instanţă aplicarea acestei legi. Între timp, membrii de sindicat sunt consultaţi în legătură cu formele de protest la care vor recurge.

Noua Lege a educaţiei a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie. Unele prevederi din Legea educaţiei vor fi aplicate începând de miercuri, 9 februarie, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar pentru altele actul normativ prevede intrarea în vigoare la alte date.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici