FMI a cerut Guvernului să reglementeze pensiile speciale

FMI a cerut Guvernului să se asigure că pensiile speciale vor fi calculate în raport cu nivelul contribuţiilor sociale plătite şi să reglementeze mai strict procedura de ieşire la pensie pe caz de invaliditate, atenţionând că un sfert din deciziile de pensionare sunt motivate cu probleme medicale.

59 afișări
Imaginea articolului FMI a cerut Guvernului să reglementeze pensiile speciale

FMI a cerut Guvernului să reglementeze pensiile speciale (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Solicitările au fost transmise de membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în discuţia cu reprezentanţii Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Fondul Monetar a insistat ca pensiile speciale să fie integrate în sistemul public, prin viitoarea lege în domeniu, şi calculate conform principiului contributivităţii. Discuţiile au vizat şi sustenabilitatea sistemului de pensii, solicitându-se reglementarea mai riguroasă a pensiilor de invaliditate şi a pensionărilor anticipate, cu atenţionarea că 25% dintre deciziile de retragere din activitate reprezintă pensionări pe caz de boală", au arătat sursele citate.

FMI a amintit totodată Guvernului că s-a obligat prin acordul stand-by la creşterea graduală a vârstei de pensionare şi la indexarea pensiilor cu rata anuală a inflaţiei, nu în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici