FMI: Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile

Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei, potrivit acordului cu FMI.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului FMI: Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile

FMI: Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile

"O sursă semnificativă de presiune fiscală pe termen mediu este costul viitoarelor obligaţii privind pensiile, iar pentru a ne adresa acestora, vom reforma sistemul de pensii, în coordonare cu Banca Mondială", se arată în scrisoarea de intenţie, semnată de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi transmisă de autorităţile române directorului executiv al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Măsurile se referă la schimbarea indexării pensiilor publice la inflaţie, mai degrabă decât la salarii, sau la limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor, se arată în scrisoarea de intenţie, publicată miercuri.

În plus, se va extinde treptat obligativităţii plăţii contribuţiilor la pensii pentru categoriile de angajaţi publici care sunt excluşi de la acestea în prezent.

"Vom continua ajustarea graduală vârstei de pensionare peste graficul stabilit, în special pentru femei, luând în considerare evoluţia aşteptărilor privind durata de viaţă, pentru a permite o stabilitate financiară mai mare a sistemului, precum şi pentru a asigura că parametrii de pensionare sunt mai în conformitate cu practicile europene", potrivit scrisorii de intenţie.

În plus, Guvernul s-a angajat să facă eforturi pentru a majora programele care vor îmbunătăţi standardele de viaţă, pentru a proteja pensionarii vulnerabili.

În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, majorarea contribuţiilor se va continua aşa cum a fost prevăzut iniţial.

Previziunile actuale arată că România va înregistra un deficit d 2% din PIB din pensii în 2011, care va creşte la peste 6% din PIB până în 2050.

Programul stabilit cu FMI ia în considerare reforme ale parametrilor de pensii, pentru a se realiza un control mai bun al costurilor sistemului şi a reduce în mod semnificativ deficitul.

Actualul sistem de pensii prevede indexarea pensiilor cu salariile, permite majorări discreţionare a acestora, include o vârstă redusă de pensionare şi exclude anumite grupuri de angajaţi publici de la contribuţiile la pensii, mai notează FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici