Focar cu 33 de cazuri de hepatită virală de tip A, confirmat în Buzău

Un focar cu 33 de cazuri de hepatită virală de tip A a fost confirmat în municipiul Buzău, fiind vorba despre copii cu vârste cuprinse între un an şi 16 ani, autorităţile sanitare începând vaccinarea la şcoala şi grădiniţa din apropierea zonei în care au apărut îmbolnăvirile.

238 afișări
Imaginea articolului Focar cu 33 de cazuri de hepatită virală de tip A, confirmat în Buzău

Focar cu 33 de cazuri de hepatită virală de tip A, confirmat în Buzău (Imagine: Shutterstock)

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, focarul de hepatită A a izbucnit pe Aleea Grădinilor din municipiul Buzău, o zonă unde există o singură sursă de apă, deşi numărul locuitorilor depăşeşte 500, iar dintre aceştia aproape jumătate sunt copii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până în prezent, 33 de copii cu vârste cuprinse între un an şi 16 ani au fost diagnosticaţi cu hepatită A, 23 fiind internaţi întrucât prezintă forme mai grave de boală.

Epidemiologii spun că focarul este în evoluţie, astfel că numărul bolnavilor se poate modifica de la o oră la alta. În acest context, autorităţile sanitare au început vaccinarea la şcoala şi la grădiniţa din apropierea zonei în care au apărut îmbolnăvirile, fiind luate şi măsuri de dezinfecţie a sălilor de clasă.

”Gradul de sanitaţie a zonei este de înalt risc epidemiologic, la fel şi gradul de receptivitate a populaţiei, în zona respectivă locuind 500 de persoane din care 200 de copii. Referitor la acţiunile întreprinse de reprezentanţii DSP vă comunicăm că au fost făcute dezinfecţii la locuinţele copiilor bolnavi, precum şi în colectivităţile pe care le frecventează aceştia, au fost demarate acţiunile de imunoprofilaxie specifică adresată copiilor contacţi direcţi, în paralel şi investigarea serologică a contacţilor receptivi, au fost iniţiate acţiuni de educaţie sanitară şi instruire cu privire la conduita în vederea limitării îmbolnăvirilor”, a declarat directorul DSP Buzău, Daniela Dumitru.

Primul caz de hepatita A în comunitatea respectivă a fost înregistrat la jumătatea lunii septembrie, însă boala a fost asociată cu o altă afecţiune fapt ce a împiedicat diagnosticarea şi tratarea, favorizând răspândirea bolii.

Hepatita A, cunoscută şi sub denumirea de ”boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecţioasă, iar perioada de incubare a virusului este cuprinsă între două şi şase săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici