Video Focar de gripă aviară în Delta Dunării, la o gospodărie din Murighiol

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a confirmat un focar de gripă aviară la păsări dintr-o gospodărie din Murighiol, judeţul Tulcea, insituţia informând Comisia Europeană despre apariţia acestui focar.

3 afișări

"A existat o suspiciune de gripă aviară care a fost confirmată, la Murghiol, şi s-au luat toate măsurile necesare într-un astfel de caz. Au fost sacrificate toate păsările din gospodărie şi vor fi intensificate măsurile de supraveghere şi control la fermele din ţară", a declarat Nicolae Lazăr, director al direcţiei de sănătate animală din cadrul ANSVSA.

Comandamentul Antiepizootic judeţean a stabilit zona de protecţie (raza de 3 km) care include localitatea Murighiol şi zona de supraveghere(raza de 10 km), care include gospodăriile din localităţile: Mahmudia, Dunăvăţul de Jos, Dunăvăţul de Sus, Plopu şi Sarinasuf, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

"Toate păsările din gospodăria respectivă (56 de găini şi 16 raţe) au fost ucise şi distruse şi a fost efectuată prima dezinfecţie. La intrarea şi ieşirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfecţie. Este restricţionată circulaţia animalelor şi este interzisă comercializarea şi transportul păsărilor, cărnii de pasăre şi a ouălor. În judeţele limitrofe, medicii veterinari au intensificat supravegherea sanitară veterinară pentru gripa aviară şi controlul mişcării animalelor", se mai spune în comunicat.

Totodată, medicii veterinari împreună cu reprezentanţii consiliilor locale şi ai Autorităţii de Sănătate Publică au demarat o campanie de informare privind măsurile care trebuie respectate.

Izolarea virusului pe ouă embrionate este în desfăşurare. După izolare, tulpina de virus va fi expediată la Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru Influenţă Aviară din Weybridge, Anglia, pentru a fi înregistrată în banca de virusuri a Uniunii Europene.

Potrivit lui Lazăr, ANSVSA a notificat deja Comisia Europeană cu privire la apariţia focarului de gripă aviară.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a stabilit că tulpina acestuia este de tip H5N1.

 Peste 50 de persoane din localitatea Murighiol au fost vaccinate, miercuri, după apariţia focarului de gripă aviară, dar, întrucât campania de imunizare împotriva gripei umane sezoniere a început în 20 octombrie, alţi 780 de localnici la risc au fost deja vaccinaţi în acest interval.

Laurenţia Militaru, directorul medical adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Tulcea, a declarat agenţiei MEDIAFAX  că până joi vor fi vaccinate toate cele aproape 1.500 de persoane din localitate, iar în următoarele zile toţi cei aproape 3.500 de locuitori ai comunei vor fi imunizaţi împotriva gripei umane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici