Fondatorul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, condamnat la un an de închisoare

Fondatorul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Deva la un an de închisoare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

760 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, condamnat la un an de închisoare

Fondatorul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, condamnat la un an de închisoare (Imagine: Mediafax Foto)

Pompiliu Bota a declarat, luni, că a fost judecat în lipsă, fără apărător şi fără să i se fi luat vreo declaraţie şi a fost condamnat la un an de închisoare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

"M-au citat să mă prezint la proces, eu am cerut apărător, însă din momentul ăla nu am mai ştiut nimic, am aflat de pe portalul instanţelor de judecată că am fost condamnat la un an de închisoare. La acel an de închisoare ar trebui să se adauge alţi doi, de la o condamnare mai veche, pentru evaziune fiscală. În acel proces m-am adresat CEDO şi am câştigat, iar statul român trebuie să îmi plătească daune morale. Nu mă tem, am peste 50 de procese în toată ţara, toate pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat sau complicitate la această infracţiune", a susţinut Bota.

Bota a adăugat că a contestat deja decizia Judecătoriei Deva.

Pompiliu Bota a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la sfârşitul lunii aprilie 2007, alături de Lucian Susan, acuzat şi el de exercitarea fără drept a unei profesii.

Anchetatorii au stabilit că, din 2002, Pompiliu Bota a făcut demersuri pentru înfiinţarea asociaţiilor "Bonis Potra" Deva şi "Figaro Potra" Alba-Iulia, precum şi a unei filiale cu personalitate juridică, în judeţul Gorj, a celei din urmă asociaţii.

Ulterior, prin hotărâri ale celor trei entităţi s-au înfiinţat barouri, iar Pompiliu Bota a început să exercite profesia de avocat, deşi nu era înscris în niciun barou sau tablou al avocaţilor.

În baza hotărârilor asociaţiilor non-profit menţionate au fost înfiinţate structuri asociative care au conferit membrilor lor calitatea de avocat. Ulterior, la nivelul ţării s-au înfiinţat noi structuri auto-denumite barouri.

Anchetatorii au stabilit că Bota a exercitat ilegal profesia de avocat în perioada 26 iunie 2004 - decembrie 2006, perioadă în care a asigurat consultanţă juridică, asistenţă şi reprezentare pentru opt persoane.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici