Fost adjunct Hidroelectrica Argeş, trimis în judecată, alături de mama sa

Octavian Oprea, fost adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş,a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a luat mită 164.000 lei pentru favorizarea unei firme în obţinerea unor contracte de lucrări de mentenanţă, bani din care şi-a cumpărat o maşină de lux, pe care a trecut-o pe numele mamei sale.

530 afișări
Imaginea articolului Fost adjunct Hidroelectrica Argeş, trimis în judecată, alături de mama sa

Fost adjunct Hidroelectrica Argeş, trimis în judecată, alături de mama sa (Imagine: Shutterstock)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti l-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Florian Octavian Oprea, director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, în formă continuată, luare de mită şi fals intelectual.

Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş şi asociat în cadrul firmei Asnet Telecom, la data faptelor, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, dare de mită, spălarea banilor, în formă continuată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, iar Nicolae Florin Stoian, asociat în cadrul firmei Asnet Telecom, la data faptelor, de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălarea banilor, în formă continuată. Cei doi asociaţi ai firmei Asnet Telecom au fost trimişi şi ei în judecată în stare de arest.

În acelaşi dosar, vor ajunge în faţa judecătorilor şi Filoftia Oprea, mama fostului adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, pentru spălarea banilor, dar şi Nicolae Arman, director tehnic la SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, în formă continuată şi fals intelectual.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Vasile Oae, şef al laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pe Nicolae Emil Stăticescu Vasile, şef serviciu comercial în cadrul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, la data faptei, pentru aceeaşi infracţiune, dar în formă continuată.

Potrivit rechizitoiului, în 2011, Octavian Florian Oprea, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş a acceptat promisiunea şi a primit de la Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş şi asociat în cadrul firmei Asnet Telecom, suma de 164.505,99 de lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferenţial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare şi diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteş.

"În perioada martie- iulie 2011, inculpaţii Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş şi Arman Vasile, în calitate de director tehnic al SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş S.A., beneficiind de ajutorul inculpaţilor Vulparu Ştefan şi Stoian Florin Nicolae, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, în sensul că au aprobat şi au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte sus menţionate, în valoare de 637.088,13 lei. Totodată, cu referire la cele două contracte încheiate, inculpaţii Oprea Octavian Florian şi Arman Nicolae, în calitate de reprezentanţi ai beneficiarului, Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, respectiv SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, au semnat un proces verbal de punere în funcţiune, în care erau menţionate aspecte necorespunzătoare adevărului", susţin procurorii în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne, în condiţiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu au existat situaţii de lucrări, iar sistemele respective sunt nefuncţionale şi nu au fost livrate componentele software necesare.

Mai mult, procurorii susţin că, pentru atribuirea celor două contracte preferenţial firmei Asnet Telecom, Oprea şi Arman ar fi beneficiat şi de ajutorul lui Vasile Oae în calitate de şef al laboratorului Metrologie - PRAM şi a lui Nicolae Emil Stăticescu Vasile, în calitate de şef al şef serviciu comercial, ambii din cadrul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA.

"Activitatea infracţională a inculpaţilor a determinat producerea unei pagube de 637.088,13 lei în patrimoniul Societăţii comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA Bucureşti, care constituie totodată şi un folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă", se mai artă în documentul citat.

Cu banii primiţi mită Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, şi-ar fi cumpărat o maşină de lux pe numele mamei sale.

"Provenienţa reală a sumei de 164.505,99 lei, primită cu titlu de mită, a fost disimulată de către inculpata Oprea Filoftia, mama inculpatului Oprea Octavian Florian, prin achiziţionarea unui autoturism pe numele acesteia, operaţiune realizată în urma unor acţiuni de ascundere şi disimulare a originii ilicite prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivaţii şi prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani fără vreun titlu legal, de către inculpaţii Vulparu Ştefan şi Stoian Florin Nicolae", susţin procurorii în rechizitoriu.

Astfel, în perioada 03 iunie- 09 septembrie 2011, Florin Nicolae Stoian, reprezentant al întreprinderii individuale cu acelaşi nume, la instigarea lui Ştefan Vulparu, a emis şi înregistrat în evidenţa contabilă a entităţii pe care o reprezenta, opt facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru firma Asnet Telecom, beneficiară a celor două contracte, în condiţiile în care acele lucrări nu au fost realizate.

Procurorii susţin că, facturile nu exprimau operaţiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firma respectivă şi pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale lui Florian Octavian Oprea, Ştefan Vulparu, Florin Nicolae Stoian, Nicolae Arman, Vasile Oae şi Filoftia Oprea.

Dosarul va fi judecat de Tribunalului Argeş.

Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, şi cei doi asociaţi ai firmei Asnet Telecom, Ştefan Vulparu şi Florin Nicolae Stoian, au fost arestaţi, pe 16 iulie, de Tribunalul Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici