Fost preşedinte CCR: Recalcularea pensiilor în plată ale magistraţilor, imposibilă constituţional

Recalcularea pensiilor în plată ale magistraţilor este imposibilă din punct de vedere constituţional, atrage atenţia fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean.

4154 afișări
Imaginea articolului Fost preşedinte CCR: Recalcularea pensiilor în plată ale magistraţilor, imposibilă constituţional

Proiectul pensiilor speciale are probleme de constituţionalitate, dă de înţeles, la RFI, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, după ce Guvernul a realizat un act normativ pentru reglementarea acestor venituri, unele dintre ele fiind recalculate, altele nu.

Augustin Zegrean spune că pensiile în plată ale magistraţilor nu pot fi recalculate.

„Îi dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constituţie, articolul 15 din Constituţie, legea dispune numai pentru viitor. Sigur, este o nuanţă aici şi o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poţi să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia, puteau să spună simplu se reduc pensiile cu atâta, ei spun că se recalculează pensiile în baza acestei legi, în termen de şase luni de zile se vor recalcula pensiile magistraţilor, pensiile aflate în plată, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituţional. Există practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poţi să faci acest lucru. Au încercat şi în alte state să-şi bată joc de magistraţi, state vecine cu noi şi foarte nervoase în lupta asta împotriva nu ştiu cui”, spune Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR precizează că „din punct de vedere constituţional, Guvernul poate să facă propuneri de lege şi Parlamentul să adopte legi, dar ce este în neregulă în privinţa acestei legi cu pensiile speciale este faptul că au pornit această iniţiativă câtă vreme este în lucru o lege a pensiilor”.

„De ce nu se face o singură lege a pensiilor nu am să înţeleg niciodată, de ce trebuie să facă iar pensii sectoriale şi aşa mai departe. În privinţa legii pensiilor foştilor magistraţi, încă nu este o lună de când a intrat în vigoare legea de modificare a legii privind statutul magistraţilor şi acolo era scrisă povestea cu pensiile magistraţilor. Deci acum o lună, nu se ştia că trebuie modificată legea aceea? Au venit acum să modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, mai spune Augustin Zegrean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici