- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (22.05.2019, 15:14)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost viceprimar din Cluj, condamnat de ÎCCJ la 2 de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă/ UDMR: Sentinţa este nedreaptă şi neechitabilă
Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă într-un dosar început în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016. Sentinţa este definitivă.
Urmărește
788 afișări
Cluj: Fost viceprimar, condamnat de ÎCCJ la 2 de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă
Horvath Anna a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în urma deciziei ÎCCJ va demisiona din funcţia de consilier local al municipiului Cluj-Napoca.
„ÎCCJ a pronunţat, miercuri, o sentinţă în cazul meu, de doi de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, aceasta fiind definitivă. Eu am învăţat, ca jurist, că sentinţele judecătoreşti definitive nu se comentează, ci sunt executate. Cu conştiinţa împăcată şi curată pot să spun că în cele 954 de zile am încercat cu toate posibilităţile legale să îmi dovedesc nevinovăţia, deşi, de multe ori, mi s-a părut ca o zbatere a celui care are mâinile şi picioarele legate şi este aruncat în apă. După motivarea sentinţei voi merge mai departe la CEDO. În urma sentinţei, îmi voi da demisia din funcţia de consilier local în Consiliul Local Cluj-Napoca, aceasta fiind o funcţie aleasă”, a spus Horvath.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Rebelii sirieni au descoperit garajul lui Bashar al-Assad, după fuga acestuia din țară. Cum arată colecția sa impresionantă de mașini / Toată Siria sărbătorește prăbușirea regimului
-
Ministerul Finanţelor începe ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din 2024
-
Oamenii de ştiinţă anunţă că 2024 va fi cel mai călduros an de când se fac înregistrări oficiale
-
Ferrari şi Lamborghini printre zecile de maşini de lux găsite în garajul fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad
Potrivit sentinţei ÎCCJ transmisă, miercuri, instanţa a achitat-o pe Horvath Anna pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani şi a menţinut-o pe cea de doi ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, cu interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani.
„Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatei Horvath Anna, pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat începând cu data prezentei decizii. Obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată în documentul citat.
Instanţa a mai decis să impună fostului viceprimar să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare”, se subliniază în sentinţă.
De asemenea, ÎCCJ a decis în ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri clujean Fodor Zsolt, inculpat, de asemenea, în dosarul lui Horvath Anna, să îl achite pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani, dar a menţinut pedeapsa de 1 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Reacţia UDMR
UDMR consideră că sentinţa prin care fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu suspendare este nedreaptă şi neechitabilă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri, UDMR o va susţine pe Horvath Anna în căutarea dreptăţii pe plan internaţional.
„Horváth Anna a primit astăzi (miercuri- n.r.) o sentinţă de doi ani, cu suspendare sub supraveghere. Nu ne putem opune hotărârii judecătoreşti, trebuie să o acceptăm, dar o considerăm nedreaptă şi neechitabilă. Noi credem în dreptatea ei şi o susţinem în căutarea dreptăţii sale în faţa instanţelor internaţionale. Ancsa, fii puternică şi continuă să munceşti pentru comunitatea noastră! Uniunea şi comunitatea sunt de partea ta! Trebuie să fim puternici şi să continuăm lupta pentru adevăr”, se arată în documentul citat.
Horvath Anna a fost condamnată, în martie 2018, de Curtea de Apel Cluj la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Ea a fost acuzată că în perioada februarie-mai 2016 şi-ar fi folosit influenţa pe lânga functionari publici din Primăria Cluj-Napoca pentru „urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” în favoarea omului de afaceri Fodor Zsolt, şi ar fi cerut în schimb 60 de abonamente la doua festivaluri de muzică din Cluj-napoca pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală pentru alegerile locale din 2016.
Potrivit unui comunicat al lui Horvath Anna transmis, atunci fostul viceprimar susţinea că nu a fost surprins de decizia Curţii de Apel Cluj şi s-a pregătit pentru orice eventualitate.
„Sunt aici, şi dacă ar trebui să o iau de la capăt, aş face-o cu aceeaşi credinţă neclintită! Aş minţi dacă aş spune că mă surprinde decizia de astăzi. Apropiaţii mei ştiu că m-am pregătit pentru orice eventualitate. Nu pentru că aş fi comis o ilegalitate, ci pentru că, în ultimele 525 de zile, am constatat pe propria piele că România este un stat securist. (...) Din păcate, această decizie demonstrează, fără îndoială, că, dacă <<autorităţile locale>> ale statului securist au decis, în urmă cu doi ani, să declare că viceprimarul maghiar din Cluj-Napoca reprezintă un factor de risc pentru securitatea naţională şi să o elimine din spaţiul public, arătând o lecţie şi pentru suporterii acesteia, atunci pot acţiona în acest sens fără nicio rezervă. Cei care încearcă să interpreteze decizia de astăzi în baza legilor statului de drept, le transmit să nu se obosească! În România statul de drept nu există. Şi dacă a existat vreodată, a încetat să mai existe”, a arătat Horvath.
Potrivit acesteia, decizia Curţii de Apel Cluj transmite şi un mesaj în condiţiile în care s-a dat în spatele uşilor închise.
„Înainte să vorbesc despre sentinţă, doresc să spun câteva cuvinte despre circumstanţele de azi dimineaţă (vineri - n.a.), deoarece cred că au un mesaj. Decizia Curţii de Apel Cluj, care ar fi trebuit să fie una rostită în mod public, a fost amânată de trei ori, ultima dată pentru vineri dimineaţa la 8.30. La ora 8 Curtea s-a pronunţat deja, în spatele uşilor închise. Dacă e inuman ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, vă las să decideţi fiecare. (...) Dacă aş fi dramaturg, cu siguranţă aş încerca, în cadrul concursului de proiecte dramaturgice planificat de UDMR pentru anul Centenarului, să întrec <<Procesul>> lui Kafka, dar nu sunt dramaturg. Sunt politician şi avocat”, a subliniat fostul viceprimar.
Horvath Anna a transmis celor care se opun cu atâta vehemenţă reformei legilor justiţiei şi modificării Codului Penal să studieze cu mare atenţie acest caz şi să nu treacă cu superficialitate peste niciun detaliu, pentru că ceea ce s-a întâmplat în acest dosar is se poate întâmpla oricui, nu doar politicienilor, ci şi oamenilor de afaceri, formatorilor de opinie sau „oricărui om care munceşte pentru comunitate cu onestitate, dăruire şi devotament”.
În 10 octombrie 2016, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca şi la domiciliul lui Horvath Anna, suspectând nereguli în finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2016.
În 13 octombrie, Horvath Anna a anunţat pe o reţea de socializare că îşi va lua concediu fără plată pe durata celor 60 de zile de control judiciar dispuse de DNA, considerând că ar fi incorect să obţină remuneraţie în condiţiile în care nu poate presta munca la care s-a angajat. Ea a demisionat ulterior din funcţie.
Horvath Anna a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca din 2012.
Citește pe alephnews.ro: Bashar al-Assad și familia sa au fugit în Moscova, spun surse din Kremlin
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
'Recunoaște că e bătut constant!' Adriana Bahmuțeanu, dovezi cutremurătoare: mesajele trimise la autorități și discuția șocantă cu fiii
CANCAN.RO
Caloriferele vor fi mai calde iarna, dacă folosești acest banal obiect din dormitor. Trucul este foarte UTIL
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe