Fosta directoare de la "Bolintineanu", trimisă în judecată în dosarul fraudelor la bacalaureat

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru, a fost trimisă în judecată, vineri, în dosarul fraudei de la bacalaureat, alături de vicepreşedinta comisiei de examen, o membră a comitetului de părinţi şi secretara liceului.

152 afișări
Imaginea articolului Fosta directoare de la "Bolintineanu", trimisă în judecată în dosarul fraudelor la bacalaureat

Fosta directoare de la "Bolintineanu", trimisă în judecată în dosarul fraudelor la bacalaureat (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis-o în judecată, în stare de arest, pe Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Parchetul Capitalei.

În acelaşi dosar, procurorii le-au trimis în judecată pe Gina Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, pentru trafic de influenţă, Elena Dumitru, secretara liceului, şi Mimioza Maria Vulcu, vicepreşedintă a comisiei de bacalaureat, pentru tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii susţin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

"Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»", arată procurorii, în actul de sesizare al instanţei.

În documentul citat se mai precizează şi că fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", în 25-30 iunie, a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

La 1 iulie, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, susţin anchetatorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen", mai arată procurorii în rechizitoriu..

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru profesorii supraveghetori şi elevii de la "Bolintineanu" care au susţinut la 1 iulie proba scrisă la examenul de bacalaureat, în vederea efectuării de cercetări pentru fapte de corupţie.

Costica Vărzaru a fost arestată preventiv în 2 iulie, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Ea a fost demisă din funcţia de director al Liceului "Dimitrie Bolintineanu" la 1 iulie, ziua în care au început probele scrise ale examenului de bacalaureat, când procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut percheziţii la acest liceu şi au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La 1 august, Vărzaru a fost adusă la Parchetul Capitalei, unde i s-a luat probe de scris necesare la o expertiză grafoscopică, pentru a se afla dacă ea a întocmit o listă cu 15 elevi care ar fi urmat să fie favorizaţi la bacalaureat.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au găsit la vicepreşedintele comisiei de examinare de la liceul bucureştean "Bolintineanu" două documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. În urma audierilor ar fi reieşit că vicepreşedintele comisiei avea listele de la Costica Vărzaru, intenţia fiind aceea de a fi favorizaţi la examen elevii menţionaţi pe foile respective, potrivit surselor citate.

Aceleaşi surse spun că Vărzaru a admis în faţa anchetatorilor că a dat listele vicepreşedintelui comisiei, iar întrebată care era scopul acestui demers, ea le-ar fi spus anchetatorilor că "oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care îi simpatizam eu mai mult".

Astfel, au menţionat sursele citate, pentru a asigura o bună plajă probatorie privind acest aspect, procurorii au hotărât că este cazul să fie făcută o expertiză grafoscopică, pentru a se atesta că scrisul de pe acele liste aparţine Costicăi Vărzaru.

În acelaşi dosar au fost audiaţi şi membri ai comisiei de bacalaureat de la "Bolintineanu", precum şi elevi.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la "Bolintineanu" au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor, au mai spus sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici