Fosta şefă a Casei de Sănătate Brăila, sub control judiciar într-un dosar de decontări fictive

Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc, este cercetat sub control judiciar într-un dosar privind decontarea ilegală a unor sume importante de bani în baza unor reţete fictive.

826 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă a Casei de Sănătate Brăila, sub control judiciar într-un dosar de decontări fictive

Fosta şefă a Casei de Sănătate Brăila, sub control judiciar într-un dosar de decontări fictive

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de DIICOT, procurorii instituţiei au dispus luarea măsurii preventive de control judiciar faţă de Luciana Boboc, fost director al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la comiterea infracţiunii de fraudă informatică în formă continuată, instigare la comiterea infracţiunii de uz de fals în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

Prin rechizitoriul DIICOT din martie 2016, cinci persoane au fost trimise în judecată, reţinându-se că acestea, acţionând în cadrul unui grup de criminalitate organizată, au decontat ilegal sume importante de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, în baza unor reţete emise în mod fictiv. Este vorba de Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina – administrator al firmei SC Ahmeya Pharm SRL, Creţu Paul, Vasile Sorica, Vasile Daniela şi Serghiev Iolanda Ionica.

“S-a reţinut că în anul 2009 a fost înfiinţată societatea SC Ahmeya Pharm SRL - (farmacie), administrator fiind Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina. Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor patru puncte de lucru ale societăţii, inculpaţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie”, arată DIICOT.

De asemenea, potrivit procurorilor DIICOT, în cursul anului 2011, în calitate de preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Boboc Luciana a aderat la gruparea infracţională constituită “în scopul anterior menţionat şi a contribuit la decontarea ilegală de către S.C. Ahmeya Pharm SRL a unui număr de 141 prescripţii medicale emise de medicul Creţu Paul, în sumă de 2.239.952 lei şi 239 prescripţii medicale emise de medicul Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 lei prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”.

Printr-o ordonanţă din data de 5 octombrie 2015, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că Boboc Luciana are calitatea de avocat şi s-a dispus “disjungerea cauzei în privinţa acesteia şi continuarea cercetărilor într-un dosar penal separat, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şi abuz în serviciu în formă continuată”.

Între timp, potrivit procurorilor DIICOT, au apărut date noi cu privire la contribuţia fostui director al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila la activitatea infracţională, “stabilindu-se că aceasta, dincolo de acţiunea abuzivă desfăşurată în calitate de preşedinte - director general al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, a acţionat decisiv pentru constituirea grupului infracţional organizat cercetat în cauza iniţială şi pentru conceperea mecanismului fraudulos ce a avut drept urmare prejudicierea bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila cu impresionante sume de bani”.

Astfel, DIICOT arată că “în cauză există suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2011, inculpata Boboc Luciana, împreună cu Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sgîrcitu Titi şi Serghiev Iolanda Ionica a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior mai mulţi angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici şi funcţionari din cadrul C.J.A.S. Brăila, în scopul comiterii de infracţiuni şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale. Tot la acel moment, inculpata Boboc Luciana a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina - să introducă în gestiunea societăţii şi ulterior în platforma informatică din asigurările de sănătate un număr de 153 reţete fictive prescrise de către medicii Creţu Paul şi Vasile Sorica în baza a 45 de scrisori medicale emise, de asemenea, în mod fictiv, de medicii specialişti oncologi Boldeanu Cosmin şi Vasile Daniela, precum şi 40 de reţete fictive emise de către cei doi medici specialişti, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripţiilor, respectiv că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicaţie) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al reţetei nu suferă de afecţiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris, în scopul obţinerii unui beneficiu material, constând în primirea, de la C.J.A.S. Brăila, a valorii compensate a medicamentelor”.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 01 ianuarie 2011 – 12 iunie 2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr total de 193 reţete fictive prescrise, în cuantum total de 3.921.783,24 lei, decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul conducătorului de la acea dată al instituţiei, Boboc Luciana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici